Mezi ikonická zvířata pražské zoo patří koně Převalského. Pozorovat je můžete na Dívčích Hradech

24. říjen 2021

Kůň Převalského je typickým symbolem pražské zoo, která vede od roku 1959 i jeho plemennou knihu. Od jara letošního roku se koně prohánějí také na Dívčích hradech v Praze.

V areálu pražské zoo momentálně koně Převalského nejsou vidět. Jejich výběh a stáje se přestavují a modernizují. Část z nich našla nový domov na dvacetihektarové pláni Dívčích hradů. Obyvatelkami výběhu zde jsou klisny Khamiina, Xicara, Lana a Gruhne. Návštěvníci je mohou pozorovat ze tří vyhlídek. Mají tak výjimečný pohled na elegantní divoké koně s typicky naježenou hřívou, kdy v pozadí je i panoráma Prahy. 

Hlavní chovatel koní Převalského Jan Marek ve výběhu na Dívčích hradech

"Pavilon koní Převalského už byl zastaralý, byl zbouraný a do nějakých dvou, maximálně tří let by tam měl být nový pavilon," říká vrchní chovatel z pražské zoo Jan Marek, kterému jsou koně Převalského koníčkem už 25 let. "Čtvrt století jsem letos v zahradě, ano koně jsou moje koníčci," usmívá se Marek.

A co se mu na nich nejvíce líbí? "Co mě fascinuje na koních? Ty koně se mi prostě líbí. Ta jejich divokost a hlavně se mi líbí i povahou, jsou takoví správní. Přirostli mi k srdci víc než turovití, třeba zubr nebo bizon. A samozřejmě jsou ikonou naší zahrady."

Ošetřovatel koní Převalského Vilém Dvořáček u výběhu na Dívčích hradech

Podobně to má i další chovatel, který se zde o koně Převalského stará, Vilém Dvořáček.  "Mně fascinují nejenom koně Převalského, ale koně celkově od malička. To se dá těžko říct, mají svoje kouzlo."

Návrat divokých koní

Letos uplynulo již deset let od prvního transportu koní Převalského z Prahy do západního Mongolska. Během devíti dosavadních Návratů divokých koní, které probíhají za pomoci armádních letounů CASA, bylo do své domoviny přepraveno celkem 34 koní Převalského, z nichž někteří mají ve volné přírodě dokonce již vnoučata.

Miroslav Bobek, transport koní Převalského v Gobi B

U transportů do Mongolska samozřejmě nesměl chybět ani Jan Marek, byl tam s nimi už 9x. "Má to smysl, protože zoologické zahrady zachraňují druhy ohrožené ve volné přírodě. A právě příběh koně Převalského je ten, že díky jim a lidské péči se ho vůbec podařilo jako druh zachovat, protože ve volné přírodě byl vyhuben. Má to ohromný význam, protože se ho do volné přírody podařilo i vrátit," přibližuje Marek.

Poslechněte si v reportáži i krátký záznam z prvního transportu divokých koní Převalského z pražské zoo v poušti Gobi před deseti lety.

Více o Návratu divokých koní najdete na stránkách projektu, včetně možnosti jak ho podpořit.

autoři: Ľubomír Smatana , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.