Mezi Hamásem a Izraelem platí od 18 hodin příměří, v Gaze propukly oslavy

26. srpen 2014

Hamás a Izrael se dohodly na příměří pro Pásmo Gazy. Klid zbraní vstoupil v platnost v 18 hodin SELČ. Informovali o tom zástupci Egypta, který mírová jednání zprostředkovává. Rozhovory o definitivním uspořádání vztahů mezi Pásmem Gazy a Izraelem mají začít za měsíc v Káhiře.

Příměří bylo vyjednáno na neurčitou dobu a má umožnit dopravu humanitární pomoci do Gazy. Izrael souhlasil, že uvolní blokádu hraničních přechodů a umožní do pásma dovoz léků, potravin a stavebního materiálu.

„Doufám, že příměří bude doprovázet naplnění požadavků a potřeb našich lidí v Gaze, a že jim budou doručeny léky a potraviny. Očekávám také, že se začne rekonstruovat vše, co vojenská agrese zničila,“ prohlásil v Rámalláhu palestinský prezident Mahmúd Abbás.

V ulicích měst Pásma Gazy propukly oslavy. Palestinci považují klid zbraní za své vítězství. Izrael je k němu ale spíš skeptický. Minulá příměří totiž byla vždy porušována.

Někteří ministři izraelské vlády kritizují rozhodnutí premiéra Benjamina Netanjahua k dohodě přistoupit.

Krátce před začátkem příměří zabil minometný granát izraelského civilistu. Sedm týdnů trvající konflikt má na svědomí více než 2200 lidských životů.

autor: mac
Spustit audio