Město Sinj se připravuje na tradiční Alkarskou jízdu

2. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Vrcholící turistická sezóna se v Chorvatsku projevuje i v dopravě. Většina chorvatských ostrovů trpí odlivem stálých obyvatel. Město Sinj nabízí klid i tradiční festival. Palác císaře Diokleciana je historickou perlou Splitu.

Turistická sezóna v Chorvatsku dosahuje právě v těchto dnech vrcholu. To se výrazně projevilo i na situaci na silnicích a dálnicích. Podle informací místního tisku projelo včera mýtnou bránou Lučko u Záhřebu směrem k moři 900 tisíc turistů. V opačném směru se u téže mýtné brány odpoledne vytvořila kolona, která dosahovala 20 kilometrů. Na trajekty se čekalo i tři hodiny. Velmi silný nápor turistů zažily i všechny hraniční přechody se Slovinskem.

Nejvíce vážných nehod a úrazů ze všech cizinců v Chorvatsku potkalo letos zatím Slovince. Dosud tento neslavný primát drželi Češi. Podle místního tisku se liší charakter nehod, jejichž obětí se Slovinci stávají. Většinou jde o nešťastné náhody nebo nedbalost, zatímco Češi prý prosluli tím, že se pouštěli do dobrodružství, která byla nad jejich síly.

Většina chorvatských ostrovů pociťuje stále silněji odliv stálých obyvatel, především mladých lidí. Deník Slobodna Dalmacia to dokládá průzkumem, který ukázal, že na ostrovech u Zadaru dokonce počet učitelů převyšuje počet žáků ve školách. Podle listu je jen otázkou času, kdy mnohé školy na ostrovech přestanou existovat.

Pokud si chcete na den či jen na pár hodin odskočit od moře a podívat se někam, kam nemíří davy turistů, ideálním tipem může být město Sinj, které leží něco přes 30 kilometrů severně od Splitu. Staré město nabízí krásná zákoutí i přívětivé restaurace, mimochodem levnější než v mnohých městech a letoviscích přímo u moře.

Právě v těchto dnech v Sinji finišují přípravy na tradiční Alkarskou jízdu, při které se jezdci na koních snaží strefit kopím do zavěšeného kruhu. Festival se koná jako připomínka vítězství nad Turky v srpnu 1715. Letos se slavnosti konají 9. srpna.

Palác císaře Diokleciana ve Splitu je historickou perlou, která láká tisíce turistů, a místem, na které jsou nejen obyvatelé Splitu patřičně hrdí. Postavit ho nechal - kdo jiný než Dioklecián, ale víte kdy? Podle vědeckých pramenů se stavět začalo někdy kolem roku 295 našeho letopočtu. Takže až budete palácem kráčet, máte pod nohama opravdu velký kus historie.

Z bohaté nabídky vybíráme pár tipů na dnešní večer:
V Omiši pokračují pirátské slavnosti. Ve vesnici Veliko Brdo na Makarské můžete zajít na rybářský večer, začátek je ve 20.30. Na splitském poloostrově Sustipan zní dnes večer tango - tanec, hudba a zpěv v podání předního tureckého souboru. A na ostrově Mljet koncertuje v kostele Svaté Marie sarajevský kytarista Danij Šehu.

Bankovní kurzy:
V jakém kurzu si můžete vyměnit peníze? Například Zagrebačka banka vám dá za 100 českých korun 28,10 kun, za euro dostanete 7,29 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny u nejrozšířenější sítě INA jsou následující: Eurosuper stojí 7,51 kun, Eurodizel pak 6,73 kun.

Doprava:
Provoz na chorvatských silnicích oproti včerejšku o něco opadl, ale stále je zvýšený. U mýtné brány Lučko u Záhřebu se tvoří asi kilometrová kolona. Menší zácpy se mohou objevit i u hlavních turistických center.

Na hraničních přechodech doba čekání nepřekračuje půl hodiny.

Počasí:
I zítra má být převážně jasno, ale na severním Jadranu bude postupně přibývat oblačnosti, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Vítr jižní, mírný nebo slabý. Nejnižší teploty 22 až 25 stupňů, nejvyšší denní 30 až 35 stupňů Celsia.

Z předpovědi vychází i upozornění pro jachtaře, kteří musí zítra na severním okraji Jadranu počítat s přeháňkami a bouřkami.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu