Město Mnichovice na Praze-Východ se proslavilo pozemním hokejem. Letos slaví 80. výročí

12. srpen 2021

Pozemní hokej se v Mnichovicích hraje už 80 let a zdejší sportovci dosáhli mnoha úspěchů a ocenění. Celostátní ligu hrají dodnes. Z mnichovického oddílu vzešli i mezinárodní rozhodčí a trenéři národních mužstev.

Město Mnichovice má necelé čtyři tisíce obyvatel. Přesto má své pevné místo na sportovní mapě. Proslavilo se hlavně pozemním hokejem. Dnes klub vychovává hlavně mladé hráče. A věří, že do budoucna z nich vyrostou hokejisté, kteří hokej v okrese Praha-Východ zase pozvednou. Už jen kvůli tradici.

Pozemní hokej Mnichovice

"Pozemní hokej v Mnichovicích vznikl přesně před 80 lety a svým způsobem nechtěně. Tady se hrál vždycky hokej lední, ale samozřejmě se mohl hrát jen když k tomu byly podmínky. To bylo v zimě, tedy když byl sníh a mráz, ale v létě neměli kluci co dělat. Tak je napadlo vybrat doplňkový sport, a tím se stal právě pozemní hokej. Zásluhou toho tady teď můžeme oslavovat to osmdesáté výročí," přiblížil historii místopředseda klubu, vedoucí a trenér v jedné osobě Jan Veverka.

Pozemní hokej Mnichovice - Jan Veverka

Nejslavnější období pozemního hokeje v Mnichovicích se váže k padesátým letům minulého století. Muži tehdy dokonce třikrát slavili mistrovský titul. Na podobný úspěch celé generace dlouho čekají. Současnost je spojená především s výchovou mladých hráčů.

Poslechněte si v reportáži, jak si sportovcci v mládežnických kategoriích teď vedou.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio