Městem pro byznys Plzeňského kraje za rok 2018 je krajská metropole Plzeň

14. březen 2019 06:20

Kdo chce podnikat, měl by to zkusit v Plzni. Alespoň podle čerstvého výzkumu Město pro byznys. Hned o několik příček si v tomto směru oproti minulému ročníku polepšilo Stříbro a podnikatelům se daří i v Přešticích. Na opačném konci tabulky jsou tentokrát Stod a Blovice.

Plzeň bodovala především nízkou nezaměstnaností, dobrou dopravní dostupností, ale také kvalitními webovými stránkami pro podnikatele. „My si velice vážíme toho, že jsme se dostali na první místo. Troufám si říct, že jsme na to šli z gruntu, protože od mateřských škol se snažíme děti přimět k tomu, aby se zabývaly technikou,“ uvedl radní pro oblast Smart city a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Ocenění od organizátorů převzal plzeňský radní pro oblast Smart city a podporu podnikání Vlastimil Gola

Další předností krajské metropole je vysoký počet studentů a učňů v odborném vzdělávání. Plzeň například podporuje ty se zajímavými projekty formou takzvaných startupů. „Startup jim umíme legislativně zajistit a oni mají veškerou podporu na to, aby měli svého prvního zákazníka, a tím je město. Třeba v tuto chvíli máme startup, který vytváří meteorologické stanice,“ vysvětlil plzeňský radní Vlastimil Gola.

Svoji strategii mění firma vůči velkým firmám, které chtějí na území města budovat nové podniky. Důkazem má být projekt Panatoni na Borských polích. Nové firmy by tu neměli pouze montovat, ale mít tu také výzkumná a technologická centra.

I přes vítězství má Plzeň oblasti, na kterých je potřeba zapracovat

Kde západočeskou metropoli tak trochu tlačí bota, je počet malých a středních firem. Podle Vlastimila Goly bych jich nejen v Plzni mohlo být daleko víc: „Když třeba vezmeme německou ekonomiku, tak tam je to nosná páteř celé ekonomiky. Jedním z našich počinů, který už děláme poněkolikáté, jsou podnikatelské wouchery, kde firmy, které vytvoří něco nového, tak my jim na jejich produkty nebo sofwarové věci přispíváme finančně.“

Druhou příčku výzkumu Město pro byznys obsadilo Stříbro a to především díky rostoucímu počtu podnikatelů. O jedno místo si oproti loňsku polepšily třetí Přeštice. I když podle starosty Karla Naxery se o to cíleně nesnažily. Zaujaly nízkou nezaměstnaností, ale i nejnižší cenou stavebních pozemků nebo nejnižší daní z nemovitosti. „Z velké části je to asi přirozený vývoj a snad i naše snaha držet úřad jako takový na nějaké úrovni dostupnosti a vstřícnosti vůči občanům i podnikatelským subjektům,“ řekl Karel Naxera.

Výzkum Město pro byznys hodností všechna města a obce s rozšířenou působností v Česku. Veškerá data pak zpracovává externí analytická firma. „ Získává data jednak z veřejně přístupných zdrojů, ať už se jedná o Český statistický úřad, údaje ministerstev nebo přímou komunikací s radnicemi. Lze do toho zahrnout i mystery testování, které ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí na fiktivní dotazy podnikatelů,“ uzavřel mluvčí projektu Město pro byznys David Pavlát.

Celkové pořadí srovnávacího výzkumu v Plzeňském kraji za rok 2018:
1. Plzeň
2. Stříbro
3. Přeštice
4. Klatovy
5. Rokycany
6. Horažďovice
7. Tachov
8. Domažlice
9. Nepomuk
10. Sušice
11. Nýřany
12. Horšovský Týn
13. Kralovice
14. Stod
15. Blovice

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio