Městem dětí se o prázdninách stane západočeská metropole, promění se v MiniPlzeň

29. duben 2015

Projekt MiniPlzeň neboli hru na Město bude hostit městská hala TJ Lokomotiva v Plzni na Slovanech. Děti se tam stanou městskými občany se všemi právy i povinnostmi a to všechno bez rodičů.

Až pět set dětí ve věku od osmi do patnácti let denně projde velikým modelem města, kde zažijí reálný městský život. Budou pracovat na městském úřadě, univerzitě, v bance, dílnách nebo restauraci. Bude tam i úřad práce nebo kino. Mohou vařit, psát, tančit, pracovat i odpočívat nebo umělecky tvořit. V MiniPlzni budou navíc platit speciální bankovky. Soutěž o to, jak budou vypadat, skončila v polovině dubna. Děti vybíraly z desítek návrhů ten nejlepší. Ředitelku projektu Lenku Hubáčkovou překvapilo, kolik návrhů bankovek dorazilo.

„Jednak nám je posílaly děti samostatně poštou, tady v krabici bylo taky hrozně moc návrhů. Jeden krásnější než druhý. Já to odhaduju tak na 150 návrhů."

V miniměstě si děti za vlastní peníze budou moci nakoupit nejen různé suvenýry, ale také jídlo, pití nebo také lístek do kina. Tedy skoro všechno, jako v běžném městě. Jméno autora vítězné miniplzeňské měny zatím děti prozradit nesmějí. Lidé se ho dozvědí až při slavnostním vyhlášení soutěže 15. května v plzeňském DEPU 2015. Bankovky tam pak budou k vidění na výstavě.

Své miniměsto měly už děti v Mnichově, Jokohamě a v Káhiře. V České republice ho poprvé zažijí v Plzni mezi 29. červnem a 17. červencem. Pomáhat a radit budou dětem nadšení dospělí. Do projektu se zapojují lidé z plzeňských organizací a společností, jako jsou např. Envic, Animánie, Dům digitálních dovedností, Stanice mladých techniků a mnoho dalších. MiniPlzeň přivítá i několik vzácných hostů, politiků i umělců. Chybět nebude ani doprovodný program.

Projekt se koná v rámci Plzeň -Evropské hlavní město kultury 2015. Generálním partnerem je Nadace Karla Janečka a podpořila ho i Evropská Unie.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio