Messner otevřel v Jižním Tyrolsku horské muzeum. Je to už jeho šesté

25. červenec 2015

Přímo na vrcholu italského Kronplatz v Jižním Tyrolsku se o tomto víkendu otevřelo další – v pořadí už šesté – horské muzeum Reinholda Messnera. Jmenuje se Corones a prvním průvodcem byl zájemcům sám legendární horolezec.

Hypermoderní sklobetonová stavba stojí na velmi frekventovaném místě v nadmořské výšce 2200 metrů.

Koncept pochází z dílny architektky Zahy Hadid. „Zvenčí se ve sklech zrcadlí nádherná okolní příroda Dolomit a působí to velmi sympaticky,“ popsal moderátor Českého rozhlasu Vladimír Kroc, který muzeum mezi prvními navštívil.

Návrh je podle něj citlivý i k okolní přírodě. „Stavba je zasazena do reliéfu a, jak Messner zdůraznil, tak i ta barva odpovídá horám na obzoru, takže neruší. Myslím, že se to skutečně povedlo,“ poznamenal Kroc.

Reinhold Messner poté, kdy otevřel páté muzeum Ripa v Brunecku, tvrdil, že je to poslední součást komplexu jeho horských muzeí. Nakonec změnil názor.

Prý proto, že má ještě spoustu artefaktů ze svých četných cest a bylo mu líto je nevyužít a také kvůli zaměření muzea. To chce připomínat historii tradičního horolezectví, které podle Messnera mizí.

„Uvnitř je spousta artefaktů a obrazů, které dokumentují historii tradičního horolezectví,“ přiblížil Kroc.

Letos jedenasedmdesátiletý Messner je ikonou vysokohorského lezení. Byl prvním horolezcem, kterému se v letech 1970 až 1986 povedlo vystoupit na všech 14 osmitisícových vrcholů. Jako první také stanul na Mount Everestu bez použití kyslíkového přístroje.

Vladimír Kroc natočil s Reinholdem Messnerem rozhovor. Ten by měl v zaznít v některém z večerních vysílání Radiožurnálu příští týden.

autoři: vlk , ČRo
Spustit audio