Merkelová a Hollande pohrozili Rusku hospodářskými sankcemi

10. květen 2014

Pokud bude Rusko mařit prezidentské volby na Ukrajině, je Evropská unie připravená přitvrdit v sankcích. Oznámila to německá kancléřka Angela Merkelová po jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Oba státníci vydali na závěr svého neformálního setkání v kancléřčině volebním obvodu ve Stralsundu společné prohlášení.

Merkelová a Hollande vyzvali všechny strany ke klidu a k zahájení rozhovorů o mírovém řešení současné krize na Ukrajině. Zároveň odmítli referenda o nezávislosti Doněcké a Luhanské oblasti připravovaná na zítřek.

„Místní referenda považujeme za nelegitimní, naše pozornost se soustřeďuje na prezidentské volby 25. května. Pokud se neuskuteční, znamenalo by to pro Ukrajinu další rozvrat. V takovém případě jsme na základě rozhodnutí Evropské Rady připravení přijmout vůči Rusku další sankce,“ zdůraznila německá kancléřka.

„Uděláme vše proto, abychom přispěli k deeskalaci násilí na Ukrajině. Je zapotřebí za pomoci OBSE vytvořit prostředí pro konání řádných voleb,“ řekla dále Merkelová.

Oba státníci ve společném prohlášení také vyzvali ukrajinskou vládu, aby se zdržela veškerých ofenzivních akcí proti separatistům. Ruský prezident by pak měl vyslat více signálů vedoucích ke snížení napětí, především viditelně snížit počet ruských sil u hranic s Ukrajinou.

autoři: kls , onh
Spustit audio