Memoriál Bedřicha Šupčíka připomíná první olympijskou medaili pro Československo. Do klubu patří jen hrstka nejlepších

24. březen 2019 06:24

Příbramskou sokolovnou se v sobotu rozléhalo jásání a potlesk. Pod názvem Memoriál Bedřicha Šupčíka se tam konaly závody ve šplhu na laně. Vyšplhat ke stropu sokolovny za méně než 10 sekund zvládnou jen muži s ocelovými svaly.

„Bedřich Šupčík byl československý gymnasta, který v roce 1924 získal pro Československo první zlatou olympijskou medaili. Bylo to právě ve šplhu na laně. V roce 1924 byl šplh součástí gymnastického víceboje a stejně jako dneska závodníci šplhali do výšky 8 metrů bez přírazu a ze sedu,“ říká spoluorganizátor Memoriálu Bedřicha Šupčíka Jiří Kotlan. „Ty podmínky, při kterých se šplhá teď, se liší jenom tím, že máme elektronickou časomíru, aby ten čas byl opravdu přesně změřený.“

Memoriál Bedřicha Šupčíka se koná už čtvrt století. U zrodu dnes již legendárního závodu stál v roce 1993 i tehdejší starosta příbramského sokola Svatopluk Chrastina: „Úplně v prvopočátku jsme měli jenom informaci, že Bedřich Šupčík vyšplhal těch 8 metrů za 7,2 sekundy. Pochopitelně jsme neměli nic. Neměli jsme lano, neměli jsme dohmaty, neměli jsme závodníky, ani diváky.“ Letos bylo ale v příbramské sokolovně pořádně rušno a na závodní listině bylo více než 50 mužů.

„Současná špička se pohybuje s časy pod 6 vteřin, ale vůbec nejlepší čas v historii má hodnotu 4,87 sekundy,“ usmívá se Jiří Kotlan.

Světovým rekordmanem je gymnasta ze Sokola Šternberk Aleš Novák, který už závodní kariéru ukončil. Mezi padesátkou závodníků letos opět zazářil Patrik Valut z TJ Sokol Praha Libeň. Loni zvítězil časem 6,12 sekundy. Letos svůj výkon ještě o něco vylepšil na 5,81 sekundy.

Nejrychlejší borci dokážou ke stropu vyšplhat bez použití nohou za méně než 6 sekund

Prestižní Klub Bedřicha Šupčíka sdružuje pouze nejlepší závodníky v historii. Jediným možným způsobem vstupu do klubu je překonání hranice 7,20 sekundy. To je totiž čas, se kterým Bedřich Šupčík v roce 1924 zvítězil na olympiádě v Paříži. Letos do klubu přibyli dva noví závodníci, kteří si odnesli skleněnou trofej. Až dosud magickou hranici zdolalo jen 34 borců.

Spustit audio