Měli štěstí, pozdravila je živoucí bohyně Kumárí

Nepál je dnes maoistickou republikou. Síla tradice je ale v této himalájské zemi silná. Doslova na každém kroku tady najdeme hinduistické a budhistické chrámy, a navzdory vládnoucí komunistické ideologii v zemi stále přežívá i víra v mnohá božstva a démony. Ve svém paláci v centru hlavního města Káthmándu dál žije i živoucí bohyně Kumárí Dévi. Mladičká dívka, která ochraňuje káthmándské údolí a jako ztělesnění mocné bohyně mu vládne.

Nádvoří nenápadného domu ve středu hlavního náměstí v Káthmándu je plné lidí. Všichni upírají zraky k třem nevelkým oknům vysoko pod střechou. Oknům, které lemují bohatě zdobené dřevěné rámy. V jednom z nich by se každou chvíli měla objevit ona - živoucí bohyně Kumárí Deví. Mám štěstí. V okně se opravdu mihne tvář maličké dívky s čelem zdobeným rudými a zlatými ornamenty.

"Jen občas přichází Kumárí k oknu, aby pozdravila věřící. Většinou pozdě odpoledne," říká můj průvodce Aka Lama.

Současná bohyně Kumárí je teprve čtyřleté děvčátko, Matina. Do svého úřadu byla vybrána docela nedávno, letos v březnu. Trůn tehdy opustila jedenáctiletá Preeti a po sedmi letech se vrátila ke své rodině. "Kumárí není bohyní navždy. Když se čas naplní, začneme hledat Kumari novou," říká Raj Subedi, ředitel výboru, který se stará o udržení této tradice. Vláda každé Kumárí totiž končí s jejími prvními měsíčky.

Lidé v Nepálu věří, že v Kumárí přebývá duch mocné bohyně Durgy. Aby se prokázalo, že je opravdu božskou reinkarnací, musí projít složitými zkouškami. Nejprve se zkoumá barva a tvar jejích očí, postava i hlas. Potom ji zavřou do temné místnosti, kde za doprovodu uši drásající hudby tančí muži ve strašidelných maskách. Vrcholná zkouška je podobná hledání nového dalajlámy - musí poznat předměty, které patřily její předchůdkyni. Když projde úspěšně všemi dvaatřiceti zkouškami, stane se uctívaným živým božstvem.

"Kumárí je důležitá i dnes. Lidé věří, že je opravdovou živoucí bohyní, a jako bohyni ji také uctívají. Když ještě Nepálu vládl král, i on se jednou za rok přicházel Kumárí poklonit," říká Akka Lama. Moc královské dynastie ale letos na jaře ukončily volby a vláda maoistů. Lidé začínají o božské podstatě Kumári pochybovat. "Já tomu úplně nevěřím. Ale jsem spíše stále výjimka. Když se lidé dostanou do problémů, onemocní nebo mají jiné starosti, obrací se ke Kumárí a vůbec k víře v bohy," říká Saput.

Káthmándu a celý Nepál je ale dnes v rukou maoistů a jejich ideologie. Komunisté mají jasno. Už dlouho institut Kumárí kritizují. Je to dítě jako každé jiné. Dítě, které mělo tu smůlu, že je vybrali a sebrali rodině. Nesmí s nikým mluvit, jeho chodidla se dokonce nesmí dotknout země. "Je to zneužívání dítěte. Mělo by to skončit," říká levicová aktivistka Kanti.

Lesk krásných šatů a barvitých obřadů má opravdu i svoji odvrácenou tvář. Několik málo bývalých Kumárí, které poskytly rozhovor západním médiím, hovoří o životě ve zlaté kleci, o obtížném návratu k rodině, se kterou se léta nemohly stýkat. Někdejší bohyně platí za pár let své vlády po celý život. Nikdy se zpravidla nevdají, svatba s bývalou Kumárí prý přináší neštěstí.

Tradice je ale v Nepálu i navzdory moistické vládě silná. Kumárí vládnoucí sousednímu městu Bhaktapur sice žije společně se svojí rodinou, chodí do školy a vloni dokonce navštívila Spojené státy, kam odjela na premiéru dokumentárního filmu o životě živoucí bohyně. Okamžitě po návratu domů ale byla ze svého úřadu sesazena. Podle náboženských autorit cesta poskvrnila její čistotu.

autor: jma
Spustit audio