Měli jste účet u Sberbank? Peníze vám vyplatí Komerční banka, máte na to tři roky

Klienti Sberbank můžou od středy získat alespoň část svých úspor zpět. Garanční systém finančního trhu začal přes pobočky Komerční banky vyplácet náhrady vkladů. Celkem by měl poškozeným klientům vyplatit přes 24 miliard korun. Sberbank z Česka odchází kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Jak postupovat?

Aby se dostali ke svým penězům, musí klienti Sberbank navštívit kamennou pobočku Komerční banky. U bezhotovostního převodu je nutné, aby měli založený nový účet, kam bude možné vklad poslat.

Pokud klienti vyžadují hotovost, mohou o ni požádat na některém ze 40 vybraných míst – jejich seznam je na webových stránkách Komerční banky. Otevírací doba všech poboček Komerční banky bude prodloužená, a to od ranních osmi hodin do šesti do večera, přesto pracovníci přepážek očekávají, že se můžou tvořit fronty.

Na pobočce se stačí prokázat platným průkazem totožnosti, v případě podnikatelů ještě dokladem o oprávnění k podnikání. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025.

120 tisíc klientů

Sberbank zablokovala klientům přístup k úsporám krátce poté, co lidé začali po ruské invazi na Ukrajinu vybírat z banky své peníze a rušit účty. Česká národní banka pak začátkem minulého týdne oznámila, že odebere Sberbank CZ licenci.

Účet u Sberbank mělo v Česku zhruba 120 tisíc klientů.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související