Měkouše, přečtené knihy a jídlo. Praktické dárky už nikoho neurazí

1. prosinec 2022

Letošní rok možná vánoční svátky nebudou tak štědré jako dřív, ale dávání dárků je oboustrannou radostí, o kterou je škoda se připravit. Nazrál tak čas na přehodnocení trapných ponožek a bezvýznamných marmelád pod stromečkem? Když dárky umíme vybrat tak, aby potěšily, a dokážeme se včas připravit, vykouzlíme krásné Minivánoce.

Základními kameny tzv. on budget dárků jsou investovaný čas a péče při výběru nebo výrobě, a taky recyklace. Kdo se na podzim nestihl zásobit sušenými nebo zavařenými houbami, může obohatit spižírny svých milovaných skleničkou kvašené zeleniny. Na zimní období se tak plodiny uchovávají už po staletí, a protože kysané zelí k svatomartinské huse už proběhlo, vrhněte se třeba na asijský poklad zvaný kimchi. „Je to takové jedno nedělní odpoledne. Ráda vařím a vždycky pozvu třeba i kamarády, co mi pomůžou s výrobou,“ odhaduje Kristýna, kolik času jí zabere nakládání kimchi na Vánoce.

Čtěte také

Komunitní událostí je svým způsobem i fenomén putovní knihy, který přijala Hana, a rozvázal jí ruce pro cyklické knižní dárky. „Kamarád mi takhle věnoval knihu, kterou dostal už po asi šestém člověku,“ dodává na téma přečtených knížek.

Zároveň je dobré si udělat rozumnou zásobu jak univerzálních knih, co potkáme náhodou v antikvariátu, tak třeba kvalitních vintage kousků do šatníku. „Je to o tom, chodit do sekáče často a nakupovat průběžně. Nejlepší jsou dobré materiály, které pak už člověk pozná i od pohledu,“ vysvětluje Janek systém pečlivě vybraných dárků z vlny nebo hedvábí.

Jak se dá vylepšit obnošený svetr, aby vypadal pod stromečkem lákavě, a na jaké materiály se v sekáči zaměřit? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.