Mějte jakýkoli nápad a pusťte se do toho, radí zakladatel úspěšného startupu Oliver Dlouhý

21. prosinec 2016

Když mu bylo 14 let, prodával u hranic s Rakouskem borůvky. Tak začínal jeden z nejobdivovanějších lidí české startupové scény Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com. Říká, že mají největší databázi všeho, co kde létá.

Podle Olivera Dlouhého je pro lidi, kteří chtějí založit vlastní startup, důležité hlavně dlouho nepřemýšlet a šlápnout do toho. „Pusťte se do toho, nehledejte ten úžasný nápad, který vám ze dne na den vydělá miliardy. Takové nápady neexistují, to už někdo udělal. Mějte jakýkoli nápad, pusťte se do toho, snažte se to udělat co nejlíp a ten úspěch buď přijde, nebo se strašně moc naučíte,“ radí Dlouhý.

Ten dal dohromady server, který kombinuje lety aerolinek, které spolu nespolupracují, a umožňuje nákup takový letenek v jedné transakci. Rizika kryje samotný server. Firmu založil v roce 2012 a od té doby vyrostla o několik tisíc procent. Tržby letos odhaduje na 8 miliard korun a počítá s 200 milionovým ziskem.

Jak dopadla debata Olivera Dlouhého s jeho bratrem, hercem Michalem Dlouhým, o tom, jestli je lepší být bohatý nebo známý? Podívejte se na video:

Kam by firma musela vyrůst, aby se rozhodl ji opustit? „To se nedá vyjádřit finančně. Já to vnímám tak, že dokud budu cítit, že jí ještě dávám myšlenku, vizi, že se pod mým vedením někam posouvá, tak tam chci být, protože to je to, co mě baví. Ve chvíli, kdy ucítím, že moje setrvání je kontraproduktivní, tak v pohodě půjdu dělat něco jiného,“ odpovídá Oliver Dlouhý.

Také říká, že si nemyslí, že by u nás stát házel podnikatelům klacky pod nohy. Kdo chce prorazit, neměl by se podle jeho názoru vymlouvat na to, že je v Čechách, protože i u nás je mnoho úspěšných projektů a i tady se dá dělat byznys.

Jaká je budoucnost cestování? Kolik svých peněz dal do podnikání? Je skromný, nebo své peníze hodně utrácí? Poslechněte si celý rozhovor s Oliverem Dlouhým. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio