Medicína bez ultrazvuku je už dnes šarlatánství, shodují se členky vítězného týmu soutěže Medik roku

12. květen 2023

Soutěž Medik roku má za sebou již sedmý ročník. O titul se na konci dubna v českokrumlovské nemocnici ve 12 disciplínách utkalo celkem 15 týmů tvořených ze studentů lékařských fakult. Vítězem se stal tým z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze pod vedením Natálie Zápachové. „Nejkomplexnější byla resuscitace pacienta, kdy je v reálném čase potřeba řešit záchranu člověka a zároveň přijít na příčinu zástavy dechu,“ shodují se Natália a další členka týmu Tereza Málková.

„Dva z týmu šli psát teoretický test a zbylí tři řešili zvládnutí celé situace od obnovy dýchání přes dávkování léků až po použití jednotlivých přístrojů,“ vysvětluje Natália, co všechno obnáší resuscitace dospělého člověka. Součástí soutěže ale bylo i to, jak řešit resuscitaci novorozence. „Tam hrál velkou roli adrenalin,“ dodává kapitánka vítězného týmu.

Během jednotlivých disciplín medičky a medici často využívali ultrazvuk. „Jak lékaři rádi říkají, medicína bez ultrazvuku je v dnešní době už šarlatánství,“ zmiňuje Natália s tím, že ultrazvuk se stává fonendoskopem 21. století. „Ať už je to gynekologie, zavádění centrálního žilního katetru nebo internistické obory, bez ultrazvuku se moderní lékař neobejde.“

2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze je primárně věnovaná dětským pacientům, a pediatrie tak s největší pravděpodobností bude i následná profesní dráha většiny současných studentů. „Já se určitě chci věnovat pediatrii, případně intenzivní medicíně,“ potvrzuje Natália. Terezu to naopak táhne spíš k internistickým oborům, jako je například dětská diabetologie.

V čem se liší resuscitace dospělého a novorozence? Co bylo součástí výhry v soutěži Medik roku? A kde by obě medičky rády zakotvily v praxi? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.