Median: Kdyby tady dnes byla vakcína proti covidu-19, nechalo by se očkovat jen 49 % Čechů. Naopak 43 % by do toho „nešlo“

25. květen 2020

Víc než polovina Čechů plánuje nosit roušku, i když to už nebude povinné. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. 

Průzkum dál ukázal, že pokud by dnes existovala vakcína proti onemocnění covid-19, nenechaly by se očkovat víc než dvě pětiny oslovených. Další zajímavé číslo je 51 % − tolik respondentů je přesvědčeno, že krize za námi ještě není, přestože ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch tvrdil před týdnem přesný opak.

Čtěte také

Vojtěch řekl: „Krize je za námi. Víte, že nám každý den postupně klesá počet hospitalizovaným pacientů, (takže) se potřebujeme podívat, co je před námi.“

Podle průzkumu společnosti Median s ministrem souhlasí 45 % dotázaných. Naopak 51 % respondentů se domnívá, že koronavirová krize za námi ještě není. Častěji ženy a starší lidé. A lidé, které rozhlas oslovil přímo na ulici, se hlavně bojí návratu nákazy, tedy tzv. druhé, zřejmě podzimní vlny.

Největší ochota nosit roušky je u lékaře a v domovech pro seniory.

52 % bude nosit roušky dál

Zajímavý postoj je k nošení roušek, protože 52 % respondentů je ochotno je nosit v budoucnu a dobrovolně. Jsou mezi nimi hlavně ženy a senioři.

Čtěte také

Víc než tři čtvrtiny dotázaných by si roušku nasadily při návštěvě v domovech pro seniory. Dvě třetiny pak třeba u lékaře a víc než polovina lidí ve veřejných dopravních prostředcích. V uzavřených prostorech, třeba v práci, by roušku používaly víc než dvě pětiny respondentů.

Ředitel agentury Median Přemysl Čech k tomu pro Český rozhlas Plus říká: „Docela důležité je to číslo 42 %, tedy (připravenost) nosit roušku v uzavřených prostorech. Jestliže má dojít k dalšímu uvolňování a lidé se budou vracet do zaměstnání, tak to bude důležitý aspekt. (Protože se) budou dál chránit i mezi sebou.“

Polovina respondentů uvedla, že je ochotna nosit roušky i v budoucnu.

A co očkování? Data překvapila

Vědecké týmy po celém světě se teď snaží vyvíjet účinnou vakcínu proti covidu-19. Až bude, nechalo by se jí podle průzkumu očkovat jen 49 % Čechů. Naopak 43 % by ji odmítlo. Častěji by očkování využili muži a lidé z Prahy a Středočeského kraje. Výsledek ředitele Čecha překvapuje. Očekával větší ochotu k očkování.

Čtěte také

„Myslím, že celý zdravotnický systém nedovolí masově využívat něco nevyzkoušeného. V minulých letech tady vznikal odpor proti očkování. Možná, že se (v tomto výsledku) projevuje i nejasnost kolem vývoje i to, že ta vakcína (zatím) není jasná, ani vyzkoušená. Jistý krok do neznáma může v lidech vyvolávat určitou obavu,“ dodává na Plusu.

Průzkumu společnosti Median se uskutečnil ve dnech 20. a 21. května, účastnilo se ho 1007 lidí starších 18 let.

Celý příspěvek Václava Štefana si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související