Mediální šílenství i pokusy o zatčení. Zakladatel WikiLeaks už pět let žije v azylu na ambasádě Ekvádoru

Díky němu víme, že američtí diplomaté přezdívali Angele Merkelové Teflonka a že Vladimír Putin byl pro ně Alfasamec. Jeho WikiLeaks zveřejnily nespočet tajných amerických depeší. Zakladatel serveru Julian Assange je pro jedny hrdina, který bojuje za svobodu slova, podle druhých je ale zrádce a možná i nástroj Kremlu. Ve středu je to pět let, co dostal azyl na ekvadorské ambasádě v Londýně. Tu od té doby neopustil.

Bytový dům s fasádou z červených cihel a s bílými balkony stojí hned naproti obchodnímu domu Harrods, možná nejluxusnějšímu a nejslavnějšímu obchodu v Londýně. V přízemním rohovém bytě sídlí velvyslanectví Ekvádoru a tam už pět žije Julian Assange.

Naposledy se Julian Assange objevil na balkoně 17. května. Mimo jiné děkoval Ekvadoru za azyl, za to, že ustál tlak, který na zemi údajně vyvíjely Spojené státy. Děkoval za útočiště, které mu ambasáda poskytuje. Nový prezident Ekvadoru jej sice označil za hackera, azyl mu ale země nadále poskytne.

Kolem ambasády procházejí netečně turisté, kteří se nabažili prohlídkou sousedního obchodního domu s dechberoucími cenami. Joshua, který na nedalekém nároží drnká na perský rebab, je jediný, kdo jméno Assange zná. „Je tady ve vězení. Je to druh vězení. S tím nemůžu souhlasit. Julian Assange je vězeň Ameriky,“ říká.

Člen ochranky obchodního domu, který si přišel o pauze zakouřit pod balkon Assangova útočiště, na mikrofon mluvit nechce. Říká, že tady zažil mediální šílenství kolem zakladatele WikiLeaks i pokusy o jeho zatčení. Teď už prý ale nikoho nezajímá. Dokonce ani policie už před ekvádorskou ambasádou nehlídkuje. A pokud ano, není vidět.

autor: jma
Spustit audio