Medaile proti tankům – Věra Čáslavská

5. srpen 2021

Mimořádká atmosféra olympijských her v Mexiku roku 1968 a obdivuhodný výkon československé gymnastky ve vzpomínkách Věry Čáslavské a sportovního redaktora Karla Maliny. Natočeno 5. prosince 1999.

Medaile proti tankům – tak nazval redaktor Milan Rykl archivní střihovou koláž mapující osudy Věry Čáslavské v roce 1968. Z dochovaných záběrů rozhlasového archivu poskládal obraz, který dnes známe jako legendární příběh z olympijského Mexika.

Věra Čáslavská (3. května 1942 – 30. srpna 2016) bojovala s rakovinou slinivky, po operaci musela zvládat i náročné chemoterapie. Plánovala cestu do brazilského Ria de Janeira, kam se už (kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu) ale nevydala.

Zlaté medaile, zlatá Věra Čáslavská a v neposlední řadě „zlatý“ reportér Karel Malina, jehož výkon by zasloužil medaili neméně. Mnoho hodin reportoval boj se soupeřkami, kterým rozhodčí přáli více.

Nakonec ale zněla československá hymna a nakonec přišla k mikrofonu i samotná gymnastka, která té říjnové noci roku 1968 vrátila naději a sebeúctu celému Československu. Rozhlas nevypnul svoje vysílače – na rozdíl od osudové noci 21. srpna – a jakkoli modulační linka šuměla a dávala zvuk jen jako po telefonu, byl u přijímačů až do brzkého rána 26. října 1968 i Alexander Dubček, jehož telegram zastihl vítězku ještě při vyhlašovacím ceremoniálu.

Naše století a Karel Tejkal

Cyklus Naše století dramaturgicky připravoval Karel Tejkal v roce 1999. Mapoval v něm významné události a osobnosti Československa, většinou s pomocí autentických archivních záběrů, ale také natáčel vzpomínkové záběry a vyprávění pamětníků. Karel Tejkal byl také strůjcem té dramatické a euforické noci v říjnu 1968.

Logo

Držel totiž v noci službu v redakci sportu, a když bylo třeba rozhodnout, zda se gymnastická reportáž bude vysílat, byl pro.

Karlu Malinovi vzkázal po lince do Mexiko City, ať vysílá všechno. Znamenalo to přenášet vysílání postupně ze stanice Praha, jejíž program po půlnoci končil, na stanici Československo. Technici, hlasatelé, ani pracovníci na vysílačích tehdy nešli spát. Hlavně kvůli Věře Čáslavské, která navždy odešla ve věku 74 let.

Poslechněte si reprízu dokumentu v audiozáznamu.

autoři: Milan Rykl , Tomáš Černý
Spustit audio

Související