Med od včelařů? To je větší jistota než jít do obchodu, radí Pavel Maurer

8. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Už jste někdy ochutnali prvotřídní, nepančovaný med, který je označen jako ekologická biopotravina? Já myslím, že vás moc není. Určitě jste, stejně jako já, vyzkoušeli spoustu různých medů, jejichž původ je pohříchu značně vachrlatý.

V běžných obchodech vám často nabízejí škálu medů, co mají na etiketě psáno, že pochází ze zemí EU a mimo EU. To většinou znamená, že uvnitř skleničky na vás číhá kde co: Přídavná barviva, sladidla, krmné či škrobové sirupy… jenom ne ten pravý, čistý, chutný včelí med.

Superpotraviny jsou všude kolem nás, nehledejte jen v exotických zemích!

Rakytník řešetlákový, citroník severu. Abyste si mohli užívat jeho plody, musíte si na zahradu pořídit samčí a samičí rostlinu

Růžičková kapusta, rakytník nebo šípek. To vše jsou superpotraviny, které si doma může vypěstovat většina z nás. Proč se právě o superpotravinách v poslední době tolik mluví?

Med, bohužel, patří mezi nejčastěji falšované potraviny! Musíte si vždy dávat dobrý pozor, od jakého dodavatele jej máte. No a představte si, že před pár dny jsem ochutnal původní český biomed, který se navíc stal vítězem v soutěži Česká biopotravina roku 2018!

Víte, vážení posluchači, ten včelař, co jej vyrobil, jistý pan inženýr Michálek, to je pro mne hrdina dne! Je nesmírně odvážný, že produkuje biomed, že si troufá na certifikaci, které se ostatní bojí.

Splnit kritéria biomedu, aby neobsahoval rezidua postřiků a aby naplnil hlediska krmení včel, to není jen tak. Legislativa pro ekologické zemědělství je velmi přísná a medy se hodně hlídají! Takže odvážný určitě je.

Vlastní louky, pole a žádná chemie!

Řada jiných včelařů, přestože jsou ekology na 200%, tak med jako bio, byť pochází z biofarmy, raději neoznačují. Jedním z dalších biofaktorů, které jsou velmi těžko prokazatelné, je rádius včelího doletu. Když se totiž včelka nakrmí z nějakého nedalekého pole stříkaného pesticidy, tak samozřejmě již nemůže produkovat biomed. To dá rozum.

Dopřejte si čas od času bio, na chuti to poznáte. Napoví označení Česká biopotravina roku

steak

V čem je lepší bio steak oproti tomu běžnému? A proč stojí za to si za něj občas připlatit? Odpovíme nejen milovníkům masa, ale také těm, kteří se zajímají o původ potravin, které jedí.

Ovšem tenhle vítězný biomed zaručuje, že včelař má vlastní les a louky, které obhospodařuje jenom on a má je pod kontrolou. Chemie nepřichází v úvahu a rozsah jeho teritoria je mnohem větší než tří kilometry, což se uvádí jako maximální dolet běžné včelky. Můj moravský táta i švagr jsou velmi zodpovědní domácí včelaři, vše jsem s nimi konzultoval.

Zásobují pouze naši rozvětvenou rodinu, jejich med je špičkový, ale ani oni nemohou garantovat, kam všude si jejich včelky při svém sběru zaletí. Nicméně, kvalita i chuť medu od soukromých, osobní zkušeností prověřených včelařů, to je větší jistota než nakupovat nazdařbůh!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio