Mayovky a verneovky? To už pro dnešní děti není, je přesvědčená znalkyně dětské literatury

13. duben 2015

Děti a knihy. Řada rodičů dnes řeší, že jejich dítě čte málo nebo vůbec. A když už čte, tak ne zrovna to, co bychom tak docela očekávali. Dětský vkus se změnil, upozorňuje Lucie Šavlíková, předsedkyně organizačního výboru Zlaté stuhy, což je ocenění pro nejlepší autory, ilustrátory a překladatele literatury pro děti a mládež. A stejně jako nás neoslovoval Jirásek, ani současné děti neoslovuje literatura mládí jejich rodičů.

„Dnes děti sahají po knížkách, kde je méně textu a více obrázků,“ říká Lucie Šavlíková, jejíž hrdinové byly Vlaštovky a Amazonky. Dětskými hity se tak stávají především komixy nebo třeba Deník malého poseroutky.

Naproti tomu verneovky, mayovky, to byly knihy, které ovlinivily celé generace mladých čtenářů. Dnes tyto knihy už čte jen málokdo.

„Děti už dnes dost často nemají trpělivost na takové knihy a potřebují něco dynamičtějšího a akčnějšího,“ přiznává předsedkyně organizačního výboru Zlaté stuhy Lucie Šavlíková.

Je hodně lidí, kteří píší pro děti. Ale málo skutečných autorů

To ovšem neznamená, že každý komix nebo akční příběh musí děti nutně zaujmout. Záleží především na jeho kvalitě, ale i na tom, jaké se stane populárním mezi vrstevníky.


Jak přimět děti ke čtení? Každé dítě je prý jiné. Já jsem, když byly děti starší, nosila knihy domů, nechávala je položené na stole, ale nenutila jim je, vzpomíná Lucie Šavlíková. Ale těžko lze najít nějaký ideální návod…

„Je hodně lidí, kteří píší pro děti, ale je málo těch skutečných autorů,“ konstatuje Lucie Šavlíková. Přestože se situace dětské literatury v České republice lepší, je prý daleko za ideálem.

Na vině je podle Šavlíkové stát. Přestože se přístup státních institucí zlepšil, pořád máme prý co dohánět.

„Stát a státní instituce by dětskou literaturu měly podporovat daleko větší měrou. Děti jsou naše budoucnost. A jestli chceme, aby se vzdělávaly, musí mí vztah k četbě a ke knihám,“ je přesvědčená Lucie Šavlíková.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.