Maximálně cesta do práce nebo venčení psa poblíž bydliště. V Česku platí zákaz nočního vycházení

29. říjen 2020 07:44

V České republice platí mezi devátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní zákaz nočního vycházení. Na dodržování vládního nařízení, které má zpomalit šíření koronaviru, dohlíželi v noci třeba i strážníci v Trutnově. Byl u toho také náš reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Ani na Horním Starém Městě, ani nikde jinde v Trutnově strážníci na zásadní porušení zákazu nenarazili. Společně se dvěma hlídkami Policie České republiky se sice kolem půl desáté vydali k vinárně, která byla podle anonymního oznamovatele plná hostů, ale po těch tam nebylo ani stopy.

Sem tam se i po zákazu vycházení někdo na ulici objevil, ale zjevně spěchal. Jestli z práce nebo ne, to by strážníci stejně jen těžko zkontrolovali, říkal jeden z členů hlídky.
„Pro nás ze zákona vysloveně neexistuje podklad, abychom si mohli vynutit například pracovní smlouvu a budeme, řekněme, spoléhat na rozum lidí. V tomto případě a v tuto chvíli bych mu i věřil."

Strážníkům může pomoci maximálně místní znalost - pokud by někdo tvrdil, že jde z odpolední směny ve firmě, která odpolední nemá, pak by mohli provinilce odhalit - ale jinak těžko.

Platí zákaz nočního vycházení, ulice měst by měly být prázdné (ilustrační foto)

Na ulici se objevilo i pár pejskařů a pak také paní Marcela, která se na parkoviště u obchodního domu vydala zachraňovat opuštěné kotě, které tam zřejmě v podvečer někdo vyhodil a o kterém se dozvěděla od manžela.
„Přeci tu kočičku tady nenechám, když jsou lidé tak zlí a vyhodí ji tady. Vezmu si ji domů a uvidíme, třeba se najde někdo, kdo by si ji vzal."

Čtěte také

Pokud by paní Marcelu hlídka strážníků přistihla, bylo by to nejspíš bez postihu.
„Volíme lidský přístup. A z vlastní zkušenosti vím, že existují takoví lidé, kteří jsou opravdu schopni zachraňovat ve tři hodiny ráno kočičku. Takže opět selský rozum a trošku lidskosti v dnešní době."

V Trutnově zkrátka vládl klid. Lidí na ulicích bylo opravdu minimum a tak i taxikář pan Vladimír počítal s tím, že brzy svou šichtu vzdá.
„Jsem tady jen na zkoušku. Ještě hodinu tomu dám a pojedu domů. Co tady."

Prakticky prázdné byly i trutnovské silnice a jen minimální tržby měly po začátku platnosti zákazu vycházení místní čerpací stanice, které mají výjimku a zavírat nemusely.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související