Max je provokatér, Donna dělá problémy. O slonech v Zoo Praha mluvil kurátor jejich chovu Pavel Brandl

22. prosinec 2016

Kurátor chovu slonů v pražské zoologické zahradě Pavel Brandl je další z osob, pro které rok 2016 znamenal úspěch. Jeho úspěchy jsou nejméně dva, váží mnoho kilogramů a návštěvníci je mohou vidět ve výběhu. V Zoo Praha se v posledním roce narodila hned dvě slůňata.

Porod bylo třeba s oběma sloními matkami nacvičit, protože sloni jsou podle Brandla konzervativní zvířata, která nerada mění své zvyky. Vše proběhlo hladce i díky tomu, že se chovatelé rozhodli upravit slonům jídelníček tak, aby připomínal krmení slonů v přírodě. Místo jablek a granulí si tak dnes pochutnávají na větvích, senu a slámě.

„Obě slůňata se narodila s krásnou váhou. Maxík měl 104 kilo, což je o 2 kila pod evropským průměrem, a to druhé slůně mělo dokonce jen 80 kilo. Mohlo by se zdát, že 26 kg pod evropským průměrem už je špatně, ale ve skutečnosti je to asijský průměr, čili přiblížili jsme se těm přirozeně žijícím slonům,“ říká Pavel Brandl.

Jak vypadá běžný den chovatele slonů? Odpovídá Pavel Brandl:

Laická představa je taková, že sloní stádo v přírodě vede samec, Bandl ale vysvětluje, že sloni žijí v matriarchátu. Dcery zůstávají s matkami, zatímco synové mezi 10. a 20. rokem stádo opouštějí a buď se z nich stávají samotáři, nebo příslušníci mládeneckých skupin.

Sloní skupinu v Praze tvoří tři samostatné jednotky – dvojice starých slonic Gulab a Shanti, poté rotterdamská slonice Donna a její dcera Sita, a pak slonice ze Srí Lanky Tamara a Janita a jejich dvě slůňata – Max a poslední narozený samec, jehož jméno se teprve vybírá.

Každý slon má svou vlastní osobnost. Třeba Donna přišla s pověstí toho, kdo dělá problémy. Obě nejmladší slůňata zase ráda provokují. „Řekl bych, že Max je v tomhle mnohem horší. Max je provokatér, který si od malička zkoušel, co si může dovolit. Od malička nabíhá na lidi, během křtu okopával kmotry a hosty, což zní legračně, ale uvědomme si, že slůně se narodí v té zhruba metrákové váze, přibývá kilo za den, takže Max má dneska přes 300 kilo, ten druhý chlapeček přes 150,“ popisuje sloní zlomyslnost chovatel Pavel Brandl.

Pavel Brandl

Žárlí na sebe sloni? Jak se nacvičuje sloní porod? Jak vypadá běžný den chovatele slonů? A čistí se slonům zuby a uši? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Brandlem. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.