Matovič je teprve třetí lídr, který od roku 1989 na Slovensku vyhrál volby. Je to historický okamžik, hodnotí Šabata

1. březen 2020

Volby na Slovensku skončily vítězstvím hnutí OĽaNO Igora Matoviče. Jak budou vypadat povolební vyjednávání? A co můžeme čekat od SMERu v opozici? Témata speciálu Plusu a Radiožurnálu.

Po 12 letech u moci odchází strana SMER do opozice. Největší hvězdou voleb se stal Igor Matovič, předseda strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO). S největší pravděpodobností se stane příštím slovenským premiérem.

Historický okamžik

„Jde o historický okamžik,“ říká Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus a odborník na Slovensko. „Igor Matovič je teprve třetí lídr politické strany, který od roku 1989 vyhrál volby (po Vladimíru Mečiarovi a Robertu Ficovi).“

Čtěte také

Iveta Radičová, bývalá slovenská premiérka a socioložka zdůrazňuje, že Matovič 10 let poctivě nesl štafetu protikorupční agendy proti SMERu. Dodává, že je géniem politického marketingu a po celou dobu kampaně se od tohoto tématu neodchýlil.

Podle redaktora Hospodářských novin Martina Ehla ale velká část voličů Igora Matoviče neví, co od něho čekat, kromě boje proti korupci. 

Pellegrini: Mohli jsme dopadnout hůř

Současný premiér a volební lídr SMERu Peter Pellegrini vítězi voleb pogratuloval, ale v rozhovoru s redaktorkou Českého rozhlasu Pavlínou Nečáskovou připustil, že Matovičovo vítězství nečekal.

Čtěte také

„Upřímně říkám, že bych si nikdy nepomyslel, že člověk, který je v naší politice takovým bavičem a sázel na teatrálnost a marketing, ale už méně na odbornost a diskuse, tak zaujme lidi. (...) Teď je důležité, aby se ukázala ještě ta odbornost a profesionalita v řízení státu, a to nemusí být vždy jedno a to samé,“ komentuje Pellegrini.

Dodává, že strana SMER udělal vnitřní změny a že kdyby neudělal nic, volební výsledek by byl ještě horší. 

Matovič chce otevřenou vládu

Do bratislavského studia přišel i vítěz slovenských parlamentních voleb Igor Matovič. Svůj silný mandát by chtěl využít k tomu, aby lidé na Slovensku měli konečně důvěru ve stát.

Čtěte také

Aby neměli pocit, že o ně politické strany stojí jen před volbami a potom na ně kašlou. Aby lidé měli pocit, že před nimi vláda nehraje na schovávanou a skrývá před nimi informace, které by mohly být veřejně přístupné. Aby byla vláda otevřená a aby měli konečně pocit, že lidé, které si zvolili, je ve výkonu svého mandátu následně neokrádají.

Konkrétně by chtěl prosadit hmotnou odpovědost politiků, dále po vzoru premiéra Andreje Babiše (ANO) reverse charge, a také prověrky soudců. Těší se i na spolupráci v rámci visegrádské čtyřky.

„Měla by být intenzivní, ale postavená na zdravých základech a mít prvky zdravého rozumu. Budeme se ho snažit do spolupráce vnést. Co se týká Slovenska a evropského společenství, tak se těším na to, že se v Evropě nebudu muset stydět za vládu, která měla na svědomí smrt novináře Jána a jeho snoubenky Martiny,“ deklaruje Matovič.

Jak hodnotí hosté volební výsledek Mariana Kotleby? A co bude největším rizikem pro případnou novou vládní koalici? Poslechněte si speciál Radiožurnálu a Plusu o výsledcích slovenských voleb. Moderuje z Prahy Jan Pokorný a z Bratislavy Jan Bumba.

Hosté:

Iveta Radičová, bývala slovenská premiérka a socioložka

Martin Ehl, redaktor Hospodářských novin

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Peter Pellegrini, současný slovenský premiér, SMER

Igor Matovič, předseda hnutí OĽaNO

autoři: Jan Pokorný , Jan Bumba , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související