Matka, která loni zavraždila své čtyři děti, dostala doživotí. U soudu zkolabovala

11. květen 2012

Doživotí ve vězení se zvýšenou ostrahou. Takový trest dnes uložil Krajský soud v Hradci Králové sedmatřicetileté ženě, která loni v září v obci Široký Důl na Svitavsku brutálně zavraždila své čtyři děti. Žena po vynesení rozsudku zkolabovala. Tvrdí, že si nic nepamatuje. Výjimečný trest jí už včera navrhla státní zástupkyně, obhájce požadoval úplné zproštění obžaloby. V Česku jde o třetí doživotní trest uložený ženě od roku 1990.

Podle soudu není o vině Romany Z. žádných pochyb.

Zabití čtyř vlastních dětí kvůli problémům v osobním životě v takzvané rozšířené sebevraždě bylo úmyslné a velmi brutální. Oběti před smrtí trpěly a neměly žádnou šanci na přežití.

Podle soudce je žena pro společnost nebezpečná a jiný trest než doživotí nebyl možný. Její obhějobě, že trpí ztrátou paměti, s přihlédnutím ke znaleckým posudkům neuvěřil.

Výpadek paměti může mít podle psychologů několik různých příčin. V případě odsouzené matky jde nejspíše o takzvané vytěsnění. "Člověk vědomě vytěsní vzpomínku, která je pro něj extrémně nepříjemná," vysvětluje předseda Asociace forenzních psychologů Karel Netík.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová považuje doživotí za adekvátní trest, sama jej prý navrhovala:

„Rozsudek je zcela v souladu s mým závěrečným návrhem, který jsem včera prezentovala u hlavního líčení. Soud vyhověl mého návrhu na zpřísnění právní kvalifikace ohledně úkladné vraždy i ohledně vraždy spáchané zvlášť surovým způsobem a mučivými útrapami a toto rozhodnutí řádně odůvodnil.“

‚Klepala se, nereagovala‘

Obžalovaná se po vynesení rozsudku skácela na zem a přestala komunikovat. V tuto chvíli ji ošetřuje rychlá záchranná služba.

Obhájce Bohumila Budínského reakce klientky na verdikt zaskočila: „Klepala se, říkala mi, že není schopná se vyjadřovat, ať mluvím za ni. Já jsem se s ní snažil aspoň nějakou základní komunikaci navázat, ale nebylo to už vůbec možné. Nereagovala.“

Zda bude rozsudek pravomocný, tak zatím není jasné. „Sám jsem zvědav, protože to je situace naprosto netypická a nečekaná. Jestli se kvůli tomu bude muset svolat zvláštní zasedání, nebo jestli postačí písemné vyhotovení rozsudku, sám nevím. To je záležitost, která se asi právníkovi stává jednou za život,“ říká Budínský.

Dům v Širokém dole, kde rodina bydlela

Kolaps ženy byl překvapivý. Po celou dobu soudního sporu si totiž zachovávala kamennou tvář. A to i ve chvíli, kdy se v soudní síni promítaly hrůzostrašné fotografie z místa činu. Poprvé emoce projevila až včera - když jí státní zástupkyně navrhla doživotní trest, tak se rozplakala. S doživotím tak dnes počítala jako s možným trestem.

Tragédie se stala v Širokém Dole na Svitavsku loni 2. září. V rodinném domě žena postupně zavraždila své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let.

Tři zabila nožem, čtvrté udusila. Poté se pokusila spáchat sebevraždu. Zdravotníci a policisté, kteří na místo dorazili, ji však zachránili.

autoři: ova , msk , sib
Spustit audio