Máte rádi převleky, masky a možná i trochu té tradice? Vyrazte na masopust

14. únor 2020 11:35

Stalo se už tradicí, že jakmile dozní doba vánoční, začíná doba - řekněme převlékací. Leden a únor, někdy i březen s sebou totiž přináší maškarní bály, karnevaly a další taškařice. Při nich se obvykle lidé pitvoří a různě převlékají. Velkou přehlídkou převleků u nás bývají hlavně masopustní obchůzky a průvody.

„Masopustní veselí umožňovalo lidem trochu vystoupit ze sebe, vzít na sebe masku a potom v roli té masky se nějakým způsobem vybít a vybouřit. Masky potom byly schopné ve staveních vlézt do spíží, na půdu, sníst všechno jídlo a podobně. Většina z masek byla realizovaná k zajištění plodnosti, “ zamyslel se nad tradicí masopustních průvodů a masek vedoucí Národopisného muzea Plzeňska Michal Chmelenský.

Tradičními maskami byly a jsou nevěsta a ženich nebo dáma a pán v městském oblečení, kůň, bába, ale třeba také žid nebo lichvář. Důležitou roli měl a má medvěd, který musí ze stavení vždy vytančit hlavně mladé svobodné dívky, aby byly plodné. Kromě tradičních masek se ale v průvodech vždy objevovaly také masky, které podle Michala Chmelenského reagovaly na aktuální situace a dění.

Půjčit, nebo vyrobit?

Masku si často lidé vyrábějí sami, třeba ve škole nebo doma. Kdo ale není tak manuálně zručný nebo jen nemá na tvoření masky čas, může si ji zajít půjčit. Například v Plzni je půjčoven masek a kostýmů hned několik, jednu provozuje v Koterovské ulici Dana Vanžurová: „Největší zájem je o piráty, 60. a 30. léta.“

Půjčovna kostýmů (ilustrační foto)

Půjčovnu kostýmů provozuje i plzeňské Tylovo divadlo, najdeme ji v Kovářské ulici. „Je tu dědek s bábou, ženich a nevěsta nebo kroje. Kdyby někdo chtěl jít za prince, může si půjčit žaket, k tomu kalhoty a punčochy a na hlavu třírohák. Půjčení kostýmu vyjde přibližně přes 300,- Kč na týden. O čištění kostýmu se staráme my, pokud je ale oblečení hodně špinavé, musí ho dát zákazník do čistírny,“ vysvětlila Božena Daňková, která tu kostýmy půjčuje.

Masky nasadit, a jde se!

Vyrobené či půjčené kostýmy můžete otestovat, například tuto sobotu na maškarním bále v plzeňské Měšťanské besedě nebo ve Volduchách u Rokycan. Masopustní průvod zase chystají v sobotu v Tachově nebo v Žichovicích u Sušice. Nejvíce průvodů bude v sobotu 22. února, chystají je v Mlázovech u Sušice, Horním Hradišti u Plas, v Plánici, Sulislavi nebo v Klenčí pod Čerchovem.

Veselí by mělo skončit do Popeleční středy, která je letos 26. února. Podle Michala Chmelenského z Národopisného muzea Plzeňska tomu tak ale často není. „Samozřejmě z pohledu tradice i křesťanské věrouky Popeleční středou začíná půst a podobné zábavy by se konat neměly. Vždy ale záleží na možnostech, chuti a na určitém naladění obyvatel. To je věc, která se nedá regulovat ani nijak soudit,“ dodal Michal Chmelenský.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio