Máte Android? Možná vám hrozí napadení internetového bankovnictví v mobilu

25. září 2018 12:07

Desítkám tisíc Čechů, kteří používají mobil s platformou Android, hrozí napadení jejich internetového bankovnictví. Stáhli si totiž aplikaci pro nahrávání hovorů QRecorder, která může být po aktualizaci zavirovaná. Uvedla to antivirová firma Eset.

Škodlivý program útočníkům umožňuje vzdálený přístup do bankovního účtu napadeného uživatele. Aplikace je běžně dostupná v oficiálním obchodě Google Play.

„Podařilo se nám zachytit nástroj na nahrávání hovorů QRecorder. Na základě naší interní analýzy můžeme říci, že původně legitimní aplikace byla tzv. ztrojanizovaná. To znamená, že po jedné z posledních aktualizací se z QRecorderu stal trojský kůň. Ten umožňuje útočníkům stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem Android nebezpečný obsah, což se také děje,“ uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Podle České bankovní asociace některé banky čelily v Česku v posledních dnech několika pokusům o zcizení peněz klientům. Ti přišli o statisíce až miliony korun.

Způsob, jak se uživatel může bránit, není v tomto případě podle Esetu jednoznačný. Aplikace byla stažená z legitimního zdroje Google Play a dříve nepředstavovala žádné riziko.

Podrobnosti se dočtete na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

autoři: Veronika Šírová , iROZHLAS.cz | zdroj: ČTK
Spustit audio