Masivně nám teď narostly počty dezinformací, které jednostranně útočí na Petra Pavla, nastiňuje mluvčí Českých elfů Kartous

20. leden 2023

„Na základě sběru našich dat nedokážeme říct, zdali je počet dezinformací větší, nebo menší. Ve srovnání se stavem před deseti lety se ale rozhodně dezinformační scéna rozvinula,“ hodnotí prezidentskou kampaň mluvčí skupiny Čeští elfové Bohumil Kartous. Připomíná, že jejich skupina je aktivní pouhé čtyři roky, takže ani nemůže srovnávat data. Jiný je i stav používání internetu v naší společnosti.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:
Marek Antoš, ústavní právník
Jan Tvrdoň, redaktor Deníku N, dříve demagog cz
Bohumil Kartous, mluvčí skupiny Čeští elfové
Martin Kratochvíl, analytik agentury STEM

„A odráží to i způsob etablace dezinformačních kanálů jako něco, co je v digitálním prostoru už stálé a co do značné míry kooperuje s politickým marketingem populistů,“ dodává Kartous.

„Co můžeme konstatovat, že oproti situaci před několika týdny a měsíci teď masivně narostly počty dezinformací, které vcelku jednostranně útočí na jednoho z kandidátů, a to na Petra Pavla,“ doplňuje. 

Čtěte také

Redaktor Deníku N, který dřív vedl platformu demagog.cz, Jan Tvrdoň připomíná, že ne všechno, co kandidátům nemusí být libé, se může označit za lež, případně nepravdu. „Tato vyjádření často pracují s částečnou informací, kterou vytrhnou z kontextu a dají jí úplně jiný náboj, což je ten největší problém,“ připomíná. 

Jasné lži se podle Tvrdoně totiž vyvracejí líp. „Ale pokud něčemu dáte úplně jiný náboj a zabarvení, posunete jeho význam, tak tohle umí v součtu udělat velmi negativní obrázek, který je navíc daleko nebezpečnější,“ doplňuje.

Pokud se dezinformace víc týkají jednoho kandidáta a druhý to využívá, tak je tady něco špatně.
Jan Tvrdoň

Podle Kartouse spočívá problém dezinformací i v jejich nedohledatelnosti, respektive kořenech zdrojů. „Kdybychom je dokázali dohledat, vyřešíme celé dezinformace. V drtivé většině, až na výjimky, je tedy nedohledáme, ale ukazují se nám určitá schémata, která jsou nepřímým důkazem toho, že se jedná o nějakou koordinovanou kampaň,“ říká.

Čtěte také

„Je důležité si i povšimnout, jaká koordinace probíhá s vyvrcholením kampaně před druhým kolem. A když jsem říkal, že narůstá počet zachycených dezinformací, které útočí na jednoho kandidáta, tak si je dobré všímat, co ten druhý ve své transparentní kampani zdůrazňuje, o jaká témata se opírá. A je tam vidět vysoká míra korespondence.“

„Takže když bych to hodně zjednodušil: v dezinformacích je Petr Pavel označen za hrozbu a Andrej Babiš říká, já jsem to řešení,“ naznačuje mluvčí Českých elfů.

Tvrdoň připomíná, že přímá volba s sebou nese personalizovanou kampaň plnou emocí a jiné to zřejmě jen tak nebude. „Ale pokud se dezinformace víc týkají jednoho kandidáta a druhý to využívá, tak je tady něco špatně,“ uzavírá novinář.

Celý Speciál najdete v audiozáznamu, ptá se Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , lup

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.