Martina získává jistotu a pomáhá při přípravě vánočního cukroví. Plánuje samostatné bydlení

Už počtvrté navštívíme svět nevidomých. Unikátní dokumentární série, kterou můžete poslouchat až do neděle, sleduje osud osmadvacetileté Martiny, která se slepotou zápolí už tři roky. Už jsme se s Martinou projeli autem a vyzkoušeli její masérské dovednosti. Dnes přijmeme pozvání k přípravě vánočních perníčků.

Matka s dcerou jsou u společné plotny při přípravě vánočního cukroví, pro někoho vánoční idyla, pro 54letou Renatu a 28letou Martinu každodenní realita těsného soužití. „Museli jsme to vzít jako fakt, že dcera nás potřebuje,“ vysvětluje Renata.

Čtěte také

Dávno dospělou a samostatnou Martinu do takzvaného mama hotelu uvrhlo vážné zranění, bezprostředně po ztrátu zraku se musela vrátit k rodičům jako dospělé dítě, které potřebuje stoprocentní péči. „Teď už jsou to tři roky, mezitím získala svou jistotu, ale náročné to určitě je,“ říká Renata.

A Martina dodává: „Museli jsme se s tím všichni popasovat, čím déle zde jsme, tak to jde lépe, ale už cítím, že to tady zvládám a je na čase udělat krok a osamostatnit se.“ Renata doufá, že se Martině podaří získat nějaké bydlení, odstěhuje se a bude k nim chodit jenom v neděli na oběd.

Hledání samostatného bydlení je snadné v představách a plánech o budoucnosti, ale v reálném životě je to náročný úkol i pro zdravého člověka.

autor: Ivan Studený
Spustit audio