Martina Navrátilová slaví životní jubileum. Bojovala na tenisových kurtech i s vážnou nemocí

Ráda lyžuje, hraje hokej a také třeba jezdí na motorce. Přednáší na univerzitách, skoro denně na sociálních sítích diskutuje o ekonomických či politických problémech. A pak také komentuje a stále ještě hraje tenis, který ji tolik proslavil. Martina Navrátilová dnes slaví 60. narozeniny.

Když v hale trénuje, slyšíte čisté údery a sem tam i vtipné poznámky, když se české rodačce něco pěkného povede. I letos na grandslamech často porážela své soupeřky v kategorii legend a ze své hry mívá občas lepší pocit než v době, kdy byla profesionálkou a vyhrávala jeden titul za druhým.

Jen dvouhru vyhrála na grandslamových turnajích celkem 18 ×, k tomu má spoustu titulů z deblu i mixu. Ale nejen bitvami na tenisových kurtech se česká rodačka proslavila. Pochází z Řevnic u Prahy, kde hrála od dětství za místní tenisový oddíl. Kromě emigrace v roce 1975 prožila mnoho dalších těžkých životních zkoušek.

Nejtěžší rozhodnutí? Emigrace v 19 letech

Jana Ciglerová sledovala život Martiny Navrátilové v pořadu České televize 13. komnata. Říká, že emigrace do USA pro ni bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě: „Čím dál víc cítila, že jí komunistický režim brání stát v tom, se dobrou tenistkou. Poslední moment nastal, když ji nepustili na turnaj US Open, tehdy ještě hrála na juniorské úrovni, a pro ni to byla strašná rána. Říkala, že to byl ten moment, kdy se definitivně rozhodla.“

Poradila se s tátou, který jí řekl, že to nesmí říct mámě, a když spolu budou později třeba telefonovat, nesmí věřit všemu, co jí řeknou – mohou totiž být sledováni StB. V USA se ale neměla dobře, protože se jí podle Ciglerové stýskalo po rodině, kterou za ní nepouštěli. Nakonec její rodina požádala o vystěhování do USA, což jí bylo povoleno, ale Martina Navrátilová v té době už otevřeně žila s ženou.

V dokumentu Janě Ciglerové řekla, že si mohla vzít rodinu domů, ale oni o její sexuální orientaci nevěděli a Martina Navrátilová znala jejich předsudky. A tak se rozhodla koupit jim dům asi 100 metrů od svého. „Chvíli to fungovalo, ale pak se s přítelkyní odstěhovala do Texasu, což je 2000 kilometrů od místa, kde žila její rodina. Její sestra Jana vyprávěla, že to nechápali - byli v Americe, přijeli tam za ní a ona se odstěhovala pryč,“ vzpomíná Jana Ciglerová na natáčení. Rodina se později vrátila zpět do Československa.

Podle Ciglerové je Martina Navrátilová fyzicky silná sportovkyně s velkou vůlí. Její výhodou na tenisovém kurtu byla nejen síla, ale i rychlost. Když ji byla před lety diagnostikována rakovina prsu, kterou nakonec porazila, špatně to podle Jany Ciglerové nesla, protože žila zdravě a říkala si, proč to potkalo právě ji.

autoři: lvb , jpa , jpr
Spustit audio