Martina Formanová: Baví mě cítit adrenalin z toho, že se můžu ve stand-upu naprosto ztrapnit

1. červen 2021

V Americe žije od roku 1994 a 23 let prožila s filmovým režisérem Milošem Formanem, který před třemi lety zemřel. O tom, jak jí bylo po jeho odchodu, napsala knížku Nalakuj to narůžovo. „Pořád ještě nevím, co je normální život. První rok a půl jsem neměla chuť nikam moc chodit. Když jsem si řekla, že bych se zase vrhla do života, přišla pandemie,“ přiznává spisovatelka, scenáristka Martina Formanová.

Musela se proto vrátit, jak říká, zpátky do lesa, do domu v Connecticutu. „Tam člověk nějak prožil další rok a půl. Občas se tam objevovali synové. Během pandemie tam byli se mnou. Takže pomalu si zvykám na ten pocit. Člověk si vlastně neumí představit, jak bude zaskočen,“ připouští.

Čtěte také

Prozrazuje na sebe, že má ráda určitý řád, který ji přinášel společný život s Formanem.

„Když jsem byla s Milošem, hodně věcí bylo dáno tím, že jsem věděla, v kolik chci být doma, v kolik dělám večeři… Všechny rituály, které člověku dávaly takový komfort, že splnil, co měl. A ten pocit, že nemusíte nic dělat a že můžete dělat cokoli, je svým způsobem omračující,“ přiznává.

Sama sebe označuje za nezávislého člověka. „Nejsem svou podstatou příliš submisivní. Fakt, že jsem k Milošovi byla velice submisivní, bylo proto, že jsem si ho strašně vážila. A také jsem postupně zjišťovala, že rozhodnutí dělá dobře. Takže je víceméně následuji do teď,“ usmívá se.

Stand-up je koníček

Martina Formanová přes týden na ranči v Connecticutu píše knihy a o víkendech jezdí do New Yorku, kde se vrací ke svým vystoupením se stand-up scénkami po klubech.

Čtěte také

„Psaní knížek je pro mě naplňující v tom, že tam je drtivá většina věcí pod mojí kontrolou. S mým nakladatelem spolupracuji už dvacet let, vydala jsem u něj všech svých osm knížek. Máme moc pěknou spolupráci. On už ví, že když dopisuji knížku, kdy může objednat tiskárnu. Jde to všechno hrozně hezky. A to mě na tom strašně baví, včetně třeba toho, že společně vybíráme, jak bude vypadat titulní stránka a tak dále. Samozřejmě u scénáře je možnost ovlivnit věci limitovaná a pořád se na něco čeká. Ale to se teprve učím, být v tom trpělivá,“ popisuje a pokračuje:

„Stand-up, to je koníček. To je pro mě opravdu jen asi taková třešnička na dortu. Nevím, co to mám za povahu, že mě baví cítit ten adrenalin toho, že jdete do něčeho, kde se můžete naprosto ztrapnit,“ směje se.

Přála bych si, aby to tady bylo lepší

Politická situace v Česku Formanovou prý trápí, ale vyslovovat se k ní moc nechce. „Jsem tady týden a mám pocit, že to pak vždy zní hrozně, možná až tak trochu agresivně nebo nafoukaně, že přijedu a budu kibicovat, co kdo má a nemá dělat,“ vysvětluje a dodává, že vývoj v Česku ale pravidelně sleduje.

Čtěte také

„Snažím se udržovat v obraze. Přála bych si, aby to tady bylo lepší. Ale nevím, co v tom můžu udělat. Akorát chodím volit prezidenta,“ přiznává spisovatelka, která se označuje za liberálku.

„Znamená to třeba, že jste pro nějakou registraci zbraní. Vím, že se z toho udělá okrádání svobody majitelů zbraní, ale myslím, že to tak být nemusí. Co se týče potratů, myslím si, že by žena měla mít možnost si zvolit, jestli si dítě chce nechat, nebo ne. Také si myslím, že by zdravotní péče měla být pro všechny,“ vysvětluje.

Jaký film svého manžela má nejraději? Jaký má pocit ze současných českých filmů? Celý rozhovor Barbory Tachecí s Martinou Formanovou si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Barbora Tachecí , kbr

Související