Martin Krafl

Do studia Radiožurnálu zavítal ředitel Českého centra v Berlíně Martin Krafl. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídal o tom, jakým způsobem Česká centra ve světě přispívají k dobrému jménu naší země, o Berlínu nebo zavzpomínal na svou práci mluvčího prezidenta republiky. V úterý 5. srpna bude hostem Jaroslav Němeček, kreslíř legendárního Čtyřlístku.

České centrum v Berlíně sídlí na slavném Checkpoint Charlie, tedy bývalé hranici východního a západního Berlína. Jak je na současném Berlíně znát jeho bývalé rozdělení. "Vlastně vůbec. Když budete projíždět metrem přes Berlín, tak nepoznáte, kdo je z východní a kdo ze západní části. Když jsem přijel do Berlína, tak jsem měl pocit, že to zmizelo úplně, ale pak jsem objevil zajímavý fenomén, během kterého se vám naprosto jasně vrátí, kdo je z východu a kdo ze západu. To je třeba v hospůdce, restauraci, v baru mezi německými kamarády. Když totiž začnou vzpomínat, tak mají úplně rozdílné vzpomínky," uvedl Martin Krafl.

Je to asi dva týdny co z Berlína odjel americký kandidát na prezidenta Barack Obama. Jak viděl Martin Krafl jeho návštěvu z pohledu bývalého mluvčího Kanceláře prezidenta republiky? "Působil na mě velmi profesionálně. Je vidět, že se pečlivě připravuje, dobře ví, co dělá, má silné charisma a má kolem sebe tým schopných lidí... Obklopil se profesionály a výsledný efekt je velmi silný, velmi charismatický," řekl Martin Krafl a doplnil, že některé německé dámy měly při Obalově návštěvě pocit, že přijela showbyznysová hvězda.

Martin Krafl byl také mluvčím středočeského hejtmana a České televize. V těchto pozicích byl vždy loajální. Být mluvčím ovšem znamená i to, že musí tlumočit a obhajovat názory s nimiž třeba nemusí souhlasit. Bylo to postupujícími léty těžší? "Bylo. Možná ale bylo daleko těžší být neustále milý, příjemný vůči novinářům, kteří byli stále více povrchnější, mladší, nevzdělanější," dodal Martin Krafl.

autor: vij
Spustit audio