Martin Kovář: Migraci nezastaví žádná zeď

21. září 2018

Donald Trump prý navrhl postavit zeď na Sahaře. Taková zeď by musela mít 5000 km. Nekouká na mapu, anebo tím něco sleduje?

Podle New Zealand Herald prý Donald Trump doporučoval Španělsku postavit zeď přes Saharu proti migrační vlně. „Migraci do Evropy nezastaví žádná zeď. Žádní vojáci, žádné ploty, žádné hranice. A pokud se opravdu Evropa nerozhodne stát se pevností, je migrace nezastavitelná,“ myslí si Martin Kovář.

Pevnost Evropa

„Zní to jako klišé a moc se za to omlouvám, ale jediná šance, jak se to pokusit zastavit, je maximální, ale hlavně co nejefektivnější a reálná pomoc a podpora v zemích, kde to hoří. Ploty a zdi jsou jen dočasné hranice, které chvilku mohou třeba fungovat,“ uvažuje dál historik.

„Ale pokud by se v Africe nebo na Blízkém a Středním východě dál horšila ekonomická, klimatická a bezpečnostní situace, obávám se, že kromě té pevnosti Evropa, kterou asi nikdo z nás nechce, žádný způsob, jak zastavit migraci, neexistuje.“

Trump otvírá správná témata

Saharská zeď by se navíc dala realizovat jen těžko. Sahara  se táhne v délce 4800 km od Atlantiku po Rudé moře, na území několika afrických států. Jde o specifický humor Donalda Trumpa, anebo na sebe prozrazuje, že nekouká na mapu?

„Vyjadřování Donalda Trumpa je vskutku specifické. Na kolik myslí tyhle výroky vážně, na kolik to jsou popíchnutí, tzv. zkušební balónky, to nevíme. Ale i časopisy, které jsou vše, jenom ne protrumpovské, i ti říkají, že řada témat, které Trump otvírá, otvírá správně. Ale problém je ve způsobu, jakým to dělá, anebo ve způsobu, jakým se je pokouší řešit.“

Logo

Úspěch s Koreou

„Ale to, že se mimo jakoukoli pochybnost hnula třeba otázka Severní Koreje, že se setkávají vůdci Severní a Jižní Koreje, probíhá nějaká komunikace, to při nejlepší vůli žádné předchozí americké administrativě nepodařilo,“ upozorňuje Kovář.

„Jakkoli mohou novináři zesměšňovat, co se děje, jak působil na summit Trump a jak na summitu působil Kim, je prostě fakt, že za poslední rok a půl vystupuje Severní Korea z izolace, mluví o ukončení jaderného programu, výrazně pokleslo napětí na hranici mezi oběma korejskými státy.“

Další témata rozhovoru: o brexitu na summitu v Salzburgu; návštěva Miloše Zemana v Berlíně; Joachim Gauck obdrží Mezinárodní cenu Karla IV.; Zemanovy obavy z hospodářské krize; Trump vs. Obama; migrace.

autoři: Vladimír Kroc , rota
Spustit audio

Související