Martin Františák: Nejasné nebe

16. září 2017

Premiéra rozhlasové hry inspirované slavnou básní Petra Bezruče Maryčka Magdonová on-line k poslechu do pátku 22. září 2017.

Ostravská rodina. Starý opilec Magdon a jeho pět dětí. Ostravská rodina. Dílo sochařky Marie Magdonové. Ostravská rodina. Havíři v poloprázdné hospodě: .... nechlastejte už chlapi... krku jim nezlomíte. Tym Gerum, Laryšum, Babyšum, Bakalom... Vlčkum i Novakom..., i několik tisíc horníků vlamujících se do prostor správy OKD. Jen staříček, gajdoš ze Starých Hamrů ví, že nejasné nebe nevěstí nic dobrého. Umím aj hrozivé! Děsné písně! Všeckym budu hrat. A staříček zpívá: My umíráme na severu a já dědiny počítám...

Den s Petrem Bezručem na Vltavě. Speciální vysílání z Lysé hory k výročí 150 let od narození slezského barda

Básník Petr Bezruč

Kdo vlastně byl Petr Bezruč? A kdo Vladimír Vašek? Kdo byl autorem démonických veršů a kdo banálních veršovánek? A proč nás nepřestávají zneklidňovat Slezské písně? Odpovědi patrně nenajdeme, ale vydáme se na vzrušující cestu hledačů, jež nemajíce jasného cíle, oddávají se nadšenému bloudění. Přímo z Lysé hory, na jejíž vrchol básník často rád chodil, se v sobotu 16. září přihlásily va Lenartová a Renáta Spisarová, aby nás provedly osmihodinovým vysíláním inspirovaným osobností a dílem Petra Bezruče.

Rozhlasová hra Martina Františáka, inspirována slavnou básní Petra Bezruče Maryčka Magdonová. Věnováno Petru Bezruči, Janovi, Ivanovi a Ivanovi.

Účinkují: Norbert Lichý (Magdon), Pavla Dostálová (Maryčka), Marek Cisovský (Drtina), Josef Novák-Wajda (hospodský), František Strnad (mluvčí), Petr Kubes (reportér), Olga Zimmermannová-Kaštická (mrtvá žena), Karel Čepek (staříček), Tomáš Jirman, Pavel Cisovský a David Viktora (horníci), Jan Fišar, Renáta Klemensová, Josef Kaluža, Lukáš Červenka a Robert Finta (hosté), Eliška Kudrnová a Toník Růžička (siroty)

Dramaturgická spolupráce: Martin Velíšek a Eva Lenartová
Hudební spolupráce: Tomáš Vtípil a skupina Urband
Režie: Tomáš Soldán

Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2017.

autoři: Eva Lenartová , Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio