Martin Bursík: Musíme zamezit zneužívání moci státními orgány. Jde o lidská práva v Česku

Policisté a pražský magistrát, kteří loni v březnu při návštěvě čínského prezidenta zakázali demonstrantům vstup na Hradčanské náměstí, jednali v souladu se zákonem. Rozhodl tak městský soud v Praze, který zamítl žalobu svolavatelů demonstrace. Jedním ze žalobců, kteří postup u soudu napadli, byl politik a aktivista Martin Bursík.

„Soudce sdělil, že to bylo přiměřené, protože cílem uzavření náměstí bylo zajistit ochranu těch takzvaných osob. A tady si kladu velikou otázku,“ říká s tím, že chráněné osoby byly v Lichtenštejnském paláci, a to včetně Miloše Zemana a Si Ťin-pchinga.

Tehdy podle něj nebylo jasné, zda shromáždění bylo zakázáno podle zákona o právu shromažďovacím, což je jediný instrument, kterým může státní moc znemožnit konání řádně ohlášené demonstrace. „Policie s magistrátem použila trik, kterým uzavřely prostor, aniž bychom se mohli nějak odvolat,“ upozorňuje.

Policie s magistrátem si tak mimořádně zjednodušují situaci tím, že požádají správní úřad, aby jim uzavřel prostor, a pak tam nasadí policejní síly. „To je věc, kterou musíme u toho soudu dotáhnout až dokonce a tento tríček zneužívání moci státními orgány zamezit,“ vysvětluje.


S výrokem soudu se neztotožňujeme a budeme se odvolávat k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. MARTIN BURSÍK

Politickou otázkou je pak podle něj to, proč se toto všechno odehrálo – žádost mocnáře, který je na Hradě, aby čínský prezident neviděl projevy solidarity s Tibetem a projevy protestů proti porušování lidských práv v Tibetu. „Někdo musel dát příkaz k akci, jejímž vyústěním je, že nám zamezí ve shromáždění, ale naprosto protiústavním způsobem,“ dodává.

Připomíná také judikaturu soudu – když potvrdí, že toto bylo legální, tak to znamená, že police nemusí respektovat ústavu, která říká, že veřejné shromáždění řádně svolané lze omezit pouze na základě zákona o právu shromažďovacím. „Teď už jde o lidská práva v České republice,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio