Martin Bursík, místopředseda vlády za SZ

Je prvního září a tedy první den nového školního roku. Kromě toho zbývá čtyřicet sedm dní do krajských a senátních voleb a pouhé čtyři dny do volebního sjezdu Strany zelených. V Teplicích se o předsednické křeslo a pravděpodobně také o dominantní vliv v nejmenší parlamentní straně utkají Martin Bursík a Dana Kuchtová. Proč by nás mělo dění ve straně, která získala pouhých šest poslaneckých mandátů, zajímat? Protože nadcházející volební sjezd může rozhodnout, jestli Topolánkova vláda dovládne až do léta roku 2010, jinak řečeno, jestli vláda padne nebo ne. Začíná pondělních Dvacet minut Radiožurnálu, u mikrofonu je a dobré odpoledne přeje Martin Veselovský. Do studia Českého rozhlasu dnes přišel místopředseda české vlády a předseda Strany zelených Martin Bursík. Dobrý den, pane předsedo.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Za jakých okolností může výsledek vašeho volebního sjezdu položit vládu?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Já si myslím, že to nebude tak, že bezprostředně nějaké rozhodnutí sjezdu, kdybychom si modelovali nějakou katastrofickou variantu, že by bezprostředně poté padla vláda, ale myslím si, že kdyby převážel na sjezdu názor těch delegátů, kteří jsou nároční, kteří mají za to, že strana, která dostala šest poslanců, dostala se poprvé do parlamentu a stala se součástí vlády by měla prosazovat více, že by měla být tvrdší na své partnery, že by měla používat ve svém instrumentáriu politických metod i tvrdší metody a tu a tam někoho přitlačit ke zdi nebo mu dát nějaký nožík na krk, anebo, nebo trochu si zavydírat tím, že vystoupí z vlády, tak kdyby tohle převládlo, tak samozřejmě, že to vládnutí poté bude komplikovanější, protože z té praxe dvouletého období víme, že každý z nás předsedů koaličních stran se pohybujeme přesně na nějaké hraně, kdy je potřebné na jedné straně jaksi poptat požadavky a poptávku na realizaci vlastního programu vlastních stran, ale na druhé straně máme nějakou společnou koaliční odpovědnost za tuhle zemi, připravujeme se na předsednictví a je zapotřebí zachovat nějakou, nějaké elementární partnerství, vztahy a vůbec určitou korektnost, solidnost, předvídatelnost v tom společném vládnutí. Já mám trochu obavy, že tenhle radikálnější proud ve Straně zelených by vlastně nedokázal zvládnout tu odpovědnost, a to by poté mohlo v těch důsledcích znamenat i výstup z vlády. A je důležité si taky uvědomit, že část toho křídla, které kritizuje mé vedení strany je křídlo, které otevřeně mluví o tom, že zelení nemají ve vládě spolu s ODS co dělat, že ty programy jsou nekompatibilní a že bychom měli z té vlády odejít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stránku, když říkáte, že toto křídlo, tak jak jste ho popsal, že by rádo možná dalo vašimi slovy nějaký nožík na krk či zavydírat vystoupením z vládní koalice, i vy jste ve dvou tématech pohrozil vystoupením vládní koalice, jádro a jízdy kamionů byly, byla ty témata.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Mně to bylo velmi nepříjemné, já musím říct, že ve věci těch kamionů to byla, to bylo v podstatě situace, do které mě předseda vlády a ministr dopravy dotlačili a myslím si, že vůbec nebylo potřebné ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že oni kladli nožík na krk vám.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Tak to bylo, protože my jsme přeci byli už od počátku našeho vládnutí dohodnuti, v programovém prohlášení máme víkendové omezení jízd kamionů včetně pátku, pracovali jsme na tom rok a čtvrt spolu s ministrem dopravy Řebíčkem, a najednou na schůzce se zástupci jedné části dopravců, o které jsem vlastně ani nevěděl, že ta schůzka probíhá, což nevadí to, já nemusím, to není tak, abych tam musel být, ale najednou z toho vlastně vzešel závěr, který zbortil všechny dosavadní dohody, které už spěly ke konkrétnímu termínu tak, aby se to stihlo. Takže tehdy, si myslím, že bylo naprosto na místě, a mně to nebylo příjemné, já jsem se k tomu cítil donucen a cítil jsem, že tohle mi není vlastní, ale zároveň bylo potřebné prostě vzkázat ODS, že tohle myslíme naprosto vážně a že v téhle věci nějaký prostor pro kompromisy není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste se, pane předsedo Bursíku, prý už minulý týden dohodl na té finální, řekněme, podobě omezení jízdy kamionů s ministrem dopravy Řebíčkem. Je to tak?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Dohadovali to lidé z mého ministerstva, kteří, kteří, kterým důvěřuji, kteří dlouhodobě spolupracují a skutečně se jim podařilo vyjednat určitou dohodu, která odpovídá i tomu programovému zadání a měla by o tom v nejbližší době rozhodovat vláda. Já myslím, že je důležité tuhle nejistotu v tématu, které je důležité a které vlastně už je tak jako tak odkládáno o rok, k tomu omezení mělo dojít už před rokem, na ministerstvu odpravy nějak se to téma vleklo, tak tohle je důležité. My jsme mezi tím mezi schůzkou premiéra a ministra Řebíčka a ČESMAD a současností jsme nechali zpracovat studii, která nám poskytla další argumenty, a ta byla také opravdu proto, abychom v těch jednáních byli dostatečně silní v argumentaci, ale nechci předjímat ty výsledky. Znáte můj univerzální postoj, když říkám, že nebudu hovořit předem, co se na vládě bude dít a jak tam budu hlasovat a jak tam budeme hlasovat, čili nechme toho až po jednání vlády.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže máme věřit tomu, že na středečním jednání vlády se bude opravdu rozhodovat o tom, jak budou kamiony od příštího roku jezdit po českých sinicích, opravdu to bude tam přímo na tom zasedání vlády, nic nebude předjednáno?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Já neříkám, že nic nebude předjednáno, když tady hovoříme o tom, že ty věci jsou předjednané a takováhle věc se může stěží rozhodovat přímo až na jednání vlády a tak dále máme za sebou takový čas, ale prostě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je čistá technika, ale je to spíš k té podstatě ...

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Berte, berte to tak, že já považuji za korektní vlastně nepopisovat podrobnosti dříve nežli o nich jedná vláda a než se s tím seznámí ministři vlády.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já tomu, pane předsedo, tomu rozumím, na druhou stranu teď před chvílí jste řekl větičku, že ta dohoda, která jak byla dojednána ohledně jízdy kamionů, v podstatě odpovídá programovému zadání. Chápu tomu, že programovému zadání Strany zelených, kde je napsáno, že ten, že to rozšíření zákazu jízdy budu i na pátek a bude víkendové.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Já mluví o programovém prohlášení vlády, mluvím tom, že my jsme před realizací dalšího jednoho z bodů programového prohlášení vlády, to jest omezení jízdy kamionů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je vše, co řeknete k té dohodě?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
No, no, no, vyčkejte dva dny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vyčkáme dva dny. Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a dnes do studia Českého rozhlasu přišel místopředseda české vlády a předseda Strany zelených Martin Bursík. Pojďme zpátky k volebnímu sjezdu Strany zelených, který začne za čtyři dny v Teplicích. Česká televize si nechala u agentury Median udělat průzkum veřejného mínění a z něho vyšlo, pane předsedo, že většina obyvatel by chtěla v čele Strany zelených Danu Kuchtovou, ale ve chvíli, kdy se dotazovatelé ptali u voličů vaší strany, tak tam lehce vedete vy. Jaká je to informace pro vás před tím sjezdem?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Tak já myslím, že je třeba si uvědomit, že Dana Kuchtová je má trochu výhodnější pozici, vemte to tak, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak to?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Já nesu odpovědnost za vládnutí, nesu spoluodpovědnost za kroky, které realizuje vláda, tak je docela logické, že, že lidé, kteří sympatizují s opozicí a lidé, kteří jsou kritičtí k vládnutí, si promítají vlastně tuhle svojí, tuhle svojí, tenhle svůj negativní postoj i do vyjádření té podpory, čili přirozeně, že politik, politička, která vlastně v tuhle chvíli nenese žádnou odpovědnost a vlastně soutěží v uvozovkách pouze o ten post předsedkyně, předsedy Strany zelených, tak to v tomhle smyslu má jednoduší. A současně se dá také předpokládat, že vlastně pro opozici by bylo, pro sociální demokracii i pro komunisty by bylo mimořádně výhodné, kdyby Strana zelených byla právě tím křehkých elementem v koalici a kdyby se podařilo prostřednictvím Strany zelených tu koalici rozbít. Není to poprvé, kdy se o to opozice pokouší. Jen si třeba vzpomeňme na návrhy, že by o energetické koncepci měl rozhodovat parlament a nikoli vláda v tu chvíli by ta koalice jednoznačně krachla, protože dohody, které jsme udělali, by neplatily. Čili tohle si myslím, že se dá, tohle je mé vysvětlení té věci, a tak je to pro mě samozřejmě informace, se kterou pracuji a prostě dlouhodobě ten sjezd nepodceňuji a velmi dlouho jsme zvažovali, jestli ho svolávat, anebo ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jestli ho svolávat před volbami?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Dlouhou dobu jsem chtěl vlastně tu situaci nějak balancovat, ale pak se ukázalo, že už to není možné a že vlastně ten vnitřní spor nás vyčerpává natolik, že zbývá málo času na politiku navenek a že se poškozujeme sami. A o tom, že ten sjezd má být před volbami, o tom jsem v momentě, kdy jsem se rozhodl, že navrhnu předsednictvu, aby sjezd byl svolán, tak jsem věděl, že to musí být před volbami, protože je důležitý tady těch čtyřicet dní před volbami říct veřejnosti, kdo jsme, kdo nás vede, kdo dostal mandát k vedení strany, zdali zůstáváme ve vládě, či nikoliv, s jakým programem jdeme do voleb a jestli strana zůstává Strana zelených zůstává v té pozici v jaké je, anebo jestli tam dochází k nějaké zásadní změně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste se, pane předsedo, před nějakým časem ve stranickém bulletinu od Dany Kuchtové distancoval, vyloučil jste, že byste po případném jejím zvolení do čela strany zůstal vůbec ve vedení strany v předsednictvu, pokud ovšem zůstanete předsedou, je pro vás myslitelné, aby v předsednictvu zůstala Dana Kuchtová?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Já myslím, že ten sjezd a ti delegáti sjezdu jsou v podstatě postaveni před situací, aby si vybrali, tady jsou dva odlišné koncepty. Myslím si, že ten můj je dostatečně známý a nakonec je i ověřený těmi nejen dvěma lety vládnutí, ale i tím, jak se strana postupně vypracovala z těch dvou a dvou a půl procent mimo parlamentní strany do parlamentu, je to koncept strany, která má otevřený koaliční potenciál je středová, není ideologická, je věcná ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, toto nemusíme popisovat, to známe. Teď se ptám spíš na ten opačný gard vaší spolupráce a tedy i spolupráce těch obou křídel.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Podívejte, o pluralitu názorů ve Straně zelených není a nikdy nebude nouze. To je Straně zelených vlastní, že se hodně diskutuje, že ty diskuse jsou živé a pestré, a to je v pořádku, ale na druhé straně každá politická strana, která chce uspět, musí mít jednotný politický výraz. Není možné, aby za stranu mluvili dva lidé, aby každý říkal něco jiného, není možné, aby ta strana měla vlastně dvě mocenská centra, v našem případě předsednictvo a republikovou radu, kdy zase každý vzkazuje něco jiného veřejnosti a jaký obrázek si poté veřejnost má o té straně udělat. A je zcela zřejmé, že bez podpory veřejnosti nemůže politická strana existovat, ta nežije z podstaty, ta tady žije kvůli tomu, aby něco udělala dobrého pro společnost. A také k tomu potřebuje podporu veřejnosti, to znamená důvěryhodnost a já si dovedu tohle velmi stěží představit, protože bych musel dostat nějaké garance, že někdo, kdo přijde z těch současných tvrdých kritiků našeho působení ve vládě, tak bych potřeboval pak dostat nějaké garance, že bude takříkajíc držet basu, to znamená, že jestliže se předsednictvo ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to si dokážete představit, že to takhle bude?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
To si dokážu velmi stěží představit, protože ty zkušenosti těch X měsíců nám ukazují, že vždycky když jsme se na něčem dohodli, tak poté vlastně vystoupili do médiích ti lidé, kteří byli kritičtí k tomu mému způsobu řízení strany a vlastně popsali, že oni to vnímají jinak a myslí to jinak a tak dále čili ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď, pardon, pane předsedo ...

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
... si myslím, že to, co je potřebné je my potřebujeme, naše strana potřebuje tým, který bude, kde budou lidé připraveni k týmové práci a kde bude existovat loajalita k úspěchu Strany zelených. A myslím si, že každý člověk, který dostane odpovědnost v té straně, by měl každý krok, který bude činit, zvažovat, jestli ten krok prospěje a přispěje k úspěchu Strany zelených, či nikoli. Protože věci, které chceme do společnosti prosadit, ať už z oblasti životního prostředí, lidských práv dalších témat, tak jsou to věci, které prosadíme pouze tehdy, jestliže budeme důvěryhodní a základ té důvěryhodnosti je skutečně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
... že budeme vystavovat tak, abychom nepoškozovali sebe sama navzájem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď úplně čistě technicky, až začne probíhat hlasování na sjezdu o různých tématech, tak vy jak chcete zařídit, aby ve vašem předsednictvu, pokud byste byl znovu zvolen předsedou Strany zelených, neseděli ti tvrdí kritici z křídla Dany Kuchtové? Na to máte nějaký plán?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
No, já jsem teď věnoval hodně času ježdění, i když musím říct, že těch posledních nějakých čtrnáct dní s přestávkou to vlastně více obsloužili lidé z toho týmu okolo mě, který je poměrně široký a hodně lidí pomáhá, protože jsem prostě z důvodu privátních vypnul a včera jsem se zase vrátil, byl jsem na výjezdu v Mostě už a já myslím, že ty koncepty jsou úplně odlišné, že jim jde o to, aby delegáti v podstatě vybrali jeden z těch konceptů a tam to bude tak, že jestliže po té volbě předsedy já obhájím ten mandát předsedy a pak se bude volit první místopředseda a poté další místopředsedové a členové předsednictva, no, tak tam budou nastupovat kandidáti, kteří budou představovat svůj koncept, zároveň se budou přihlašovat k tomu, či onomu směřování vlastně konceptu budoucího fungování strany a podle toho si myslím, že ti delegáti budou rozhodovat. A já přesně ten tým okolo Dany Kuchtové neznám, ona vlastně ho nepředstavila, ani ti lidé se vlastně neobjevují na nějakých výjezdech, čili to není úplně jasné tohle. Ale postupně se vlastně okolo mě rýsuje skupina lidí, kteří objíždějí kraje a získávají si vlastně ty podpory jednotlivé a dostávají je a je zcela zřejmé, že jsou to lidé, kteří ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane předsedo, to je ...

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
... mají nějakou zkušenost a já si myslím, že vlastně v těch soutěžích jednotlivých ti lidé obhájí, že vlastně jsou v tomhle zkušenější, je zřejmé, že ta jejich motivace tam je prostě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Řekněme, že to je standardní, standardní situace v politické straně ...

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... před politickým sjezdem. Ptal jsem se spíš na to, že pokud vy si nedokážete představit nějakou existenci s tím tvrdým kritickým křídlem ve vedení strany po volebním sjezdu, tak jestli použijete nějaký instrument, kterým prostě ty lidi do předsednictva nepustíte, anebo jestli se spolehnete jen prostě na názor těch delegátů sjezdu. To je celé.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Tak to je, podívejte, sjezd strany je suverén, sjezd strany v tomhle ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na to jsem se ptal.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
... ten se rozhoduje podle toho, jak to vidí. Já tam jako nemám v repertoáru připraveny žádné ani si nedovedu představit nějaké metody, kterými bych to mohl ovlivnit, prostě rozhodne tuhle věc sjezd.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
A já to nechám na to sjezdu a důležité je, aby si ti delegáti ve sjezdu uvědomili, že není možné být zároveň v koalici a zároveň v opozici. Tohle je, myslím, úplně nejbanálnější vzkaz. Nemůžete zároveň nést odpovědnost a vládnout a zároveň kritizovat vládu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A možná přesah do té velké politiky má i další otázka, pane předsedo Bursíku, protože s paní současnou s první místopředsedkyní Danou Kuchtovou máte na mnohá témata extrémně různé názory, tak si, prosím, poslechněte, jak jeden názor popsala deníku Právo, cituji: "Tyto volby skončily všeobecně známým výsledkem, nabídku jsme dostali od ODS a po vyjednávací koaliční dohody jsme ji přijali. Nastaneli po příštích volbách jiná situace, může se stát, že dostaneme nabídku od ČSSD. Pak bychom s nimi jednali a jsou pro nás stejně jako ODS strategickým partnerem." Konec citátu Dany Kuchtové. Tak se ptám, jestli i pro vás jsou sociální demokraté stejně kvalitním strategickým partnerem jako ODS.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Já bych nepoužil to adjektivum strategický, já když jsem se stal předsedou strany, tak jsem šel s konceptem samostatného působení Strany zelených na politické scéně tak, abychom se nespojovali s nějakými menšími liberálními stranami, jak tam vlastně tehdy ten model byl prosazován a v podstatě jsem to byl já spolu s tím nejužším týme, kteří jsme formulovali tu pozici ve středu politického spektra, kdy nám bylo věcná témata, kdy jsme, máme otevřený koaliční potenciál, jsme otevření k dialogu se všemi politickými stranami vyjma komunistů, a takhle jsme šli do voleb. My jsme neměli žádnou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to zůstává.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
... negativní kampaň a tohle zůstává. Já právě proto, když jsem viděl nějaké plakáty, kde mě nejvíc zamrzelo, že tam byl bylo logo Strany zelených a přitom byly zamířeny proti mně, což mi přišlo vlastně jako smutné, když, když logo strany, jejímž jsem vlastně já předsedou, najednou je používáno pro mě v nějaké negativní kampani. Ale budiž, ale tam jsem také viděl nějaký modrý citron a přišlo mě tohle legrační, protože prostě to, že teď vládneme s ODS a to, že jsme vyjednali dobré programové prohlášení vlády a že jsme schopni se dohodnou na většině věcí, to přeci neznamená, že bychom tím se posouvali doprava, stejně tak po příštích volbách podle výsledku těch voleb, podle toho kam se dostane sociální demokracie, jestli tam dojde k nějakému vývinu, tak skutečně do těch voleb půjdeme tak, že bude mít stejně otevřený koaliční potenciál a bude záležet na výsledku voleb a bude záležet s čím sociální demokracie, s čím ODS půjde do voleb, jestli tam bude pokračovat nějaký a kde bude prostě nějaký reformní potenciál v těch stranách, kde budeme vidět, že máme větší šanci vlastně obohatit to vládnutí těmi nám vlastními prostě prvky politiky, které jako zelení neseme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál a mým dnešním hostem je předseda Strany zelených Martin Bursík. Vy jste, pane předsedo, zmínil ten jeden plakátek, skoro to vypadá, že vaše volební kampaň, tím myslím volební kampaň před volebním sjezdem ve Straně zelených, nabrala docela zajímavé obrátky, jsou zřízeny webové stránky s názvem Antikuchtová, to jsou stránky s docela drsným obsahem, které jsou ještě v uvozovkách shodou okolností registrovány na jméno Petr Štěpánek, což jsou dva jmenovci, kteří zastávají docela důležitá místa v hierarchii Strany zelených. To si někdo přihřívá polívčičku, anebo opravdu útočíte sami mezi sebou sami na sebe?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Ne, tak já, jak jsem říkal, já jsem včera přijel z Mnichova, já jsem ty stránky ani neviděl, tak já to ani nedokážu jako popsat, ale včera jsme o tom hovořili v Mostě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jsou útočné.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
... tak to je samozřejmě nemilé tohle, tohle. Já si dovedu představit, že to je prostě Daně Kuchtové tohle nepříjemný a občas taky nějaký nepříjemný dopis nebo email dostanu, ale vím, že to jsou věci, které se prostě lidí dotýkají a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A máme odhad profesní nebo profesionální takový, že takto jdete vy sami do sebe nebo vaše týmy, anebo je to někde zvenčí?

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Ne, to tak není a také jsem k tomu četl vyjádření obou Petrů Štěpánků, kteří se od toho distancovali a že tam dali nějakou fiktivní adresu nějakého Štěpánka úplně někde jinde, tak je to nějaká hra, kterou, kterou prostě někdo hraje teď v tom období před sjezdem tak, aby to působilo, že to je vyhrocené mezi námi a musím říct, že se velmi držím zpátky a tohle se mnou nemá nic společného. A také jsem zaslechl že, že to bylo komentováno tak, že to je z okruhu lidí blízkých Martinu Bursíkovi, tak, tak to není pravda, tohle, tohle je věc, která, která se nějakým způsobem mě má do toho jako vtáhnout a poškodit, tak já říkám naprosto rezolutně, že to není z okruhu blízkých Martinu Bursíkovi, já s tím nemám nic společného, ani to neznám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takový byl pondělní rozhovor ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem, děkujeme, že jste přišel, na shledanou.

Martin BURSÍK, místopředseda vlády, předseda Strany zelených:
Děkuji vám také.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio