Maršál Radecký přinesl do Českého nebe dramatičnost. Hra měla premiéru v roce 2008

29. září 2016

Přinášíme další díl Zvukové kroniky Divadla Járy Cimrmana. Dlouho očekávaná 15. hra Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka České nebe měla premiéru 28. října roku 2008.

„Naše dobrá pracovní metoda je, že když už máme nastudovaný materiál, tak Zdeněk řekne: Pojď, už se pustíme se do práce. Nechali jsme je povídat… a nejednou jsme se zarazili, že schůze v Českém nebi, kterou svolal svatý Václav, skončila, a my jsme teprve na 10 až 15 stránce,“ říká.

A Zdeněk Svěrák dodává: „Všichni, co tam byli, spolu souhlasili… V podstatě smýšleli národně, pročesky, nápad, že by tam měl přijít maršálek Radecký, tomu dal jakousi dramatičnost, mohl tam být spor, mohl tam být nepřítel,“ vzpomíná.

Zvláštnost semináře k Českému nebi je v tom, že tentokrát porušili zásadu, že seminář není o tom, aby poskytl informace, o které se ve hře opírají.

„Ale tady jsme stáli před otázkou, zdali to neporušit, protože když jim v semináři nepřipomeneme školní vědomosti třeba o padělatelích rukopisů, tak nám nevyjde, že ti naši nebeští velikáni Hanku a Lindu považují za děvčata. A málokdo dnes také ví, kdo vlastně byl Radecký…“ vysvětluje.

autor: vlk
Spustit audio