Markéta Reedová, náměstkyně primátora hlavního města Prahy

Univerzální karta Pražana neboli projekt Opencard. Tedy cosi, co by mělo zjednodušit život v metropoli po mnoha stránkách. Zatím to stálo přes 800 milionů korun, aniž by projekt vydělal jedinou korunu. Magistrát taky zaplatil 240 milionů za konzultanty a marketingové specialisty. Magistrát zároveň není schopen doložit, kterým firmám byly ty stovky milionů zaplaceny a navíc je podle posledního forenzního auditu v účetnictví Opencard slušný zásek. Podle údajů magistrátu bylo firmě systém provozující zaplaceno 400 milionů korun, firma tvrdí, že jen něco přes 200. Kde je ten zbytek? A má audit projektu Opencard vůbec pravdu? Vítejte u Dvaceti minut Radiožurnálu, přeji vám dobré odpoledne. Náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro evropské fondy, zahraniční vztahy a protikorupční opatření Markéta Reedová. Vítejte v rozhlase.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní náměstkyně, kdo tehdy v roce 2006 vlastně přišel s nápadem, že by tady něco jako Opencard, tedy karta Pražana, mělo být?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
S tímto nápadem nebo s tímto projektem tak, jak ho dneska známe v tom rozsahu přišel pan primátor Bém předložil ho a pouze asi 5 zastupitelů nehlasovalo pro tento projekt, já jsem shodou okolností byla jedním z nich. A ty důvody byly jasné. Ten projekt byl příliš nákladný a nebylo jasné, jaký bude jeho výsledek. Tenkrát pan primátor nás téměř označil za tmáře. Na neštěstí dnes ty výsledky, jak je vidíme, spíš poukazují na to, že možná ti, kteří se a já také zdrželi, že skutečně měli pravdu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak byla tehdy zdůvodněna potřebnost toho systému?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
V podstatě tenkrát tam bylo o té Opencard řečeno, že to je něco, co potřebují Pražané, že to určitě nahradí řadu dalších služeb, které těžce dostávají, že skrze tuto kartu budou moct provádět platební transakce, což my jsme kritizovali, protože na to, si myslím, jsou jiné osvědčené platební nástroje. Že je to dobré pro samozřejmě jako elektronická jízdenka a pro další služby a že také samozřejmě tento projekt bude vydělávat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Podle mých informací tehdy v tom roce 2006 zhruba v tom květnu nebyla k dispozici analýza poptávky po takové službě. Jak si tedy vysvětlujete, že zastupitelé jak z ODS, tak z ČSSD, tedy v podstatě ta fungující velká koalice jako jeden muž a jedna žena zvedli ruce?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Když se podíváte na to, co jsem říkala na tom zastupitelstvu, to je k dispozici stenozáznam i to je v podstatě možné stáhnout ten záznam celého zasedání, tak já jsem to přesně zpochybňovala. Já jsem říkala, jaká je poptávka po této kartě? Chtějí ji vůbec Pražané? Nikdo na to nebyl schopen odpovědět, ale přitom všichni zvedli ruku. Nevím proč. Asi se o to tolik nezajímali, asi o tom nepřemýšleli a pouze se nechali unést tou myšlenkou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď jenom připomeňme, že se bavíme o projektu, který minimálně v tuto chvíli je za 800 milionů korun, to znamená, že je na něj navěšeno mnoho firem mimo magistrát, které velice vydělaly, takže pořád ještě to je pro vás jako náměstkyni, která má mimo jiné v gesci protikorupční, řekněme, politiku, tak je to čistě v rovině toho, že to byla nějaká nešikovnost. Prostě si neuvědomili, že by tam něco mohlo být potom v budoucnu špatně.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já dlouhodobě upozorňuji na to a na to upozorňuje protikorupční strategie, kterou jsem připravila a kterou zatím rada neschválila. Já jsem také řekla, že pokud ji neschválí do konce roku, tak odstoupím, na to, že jsou různé nesrovnalosti v tom, jakým způsobem město zadává zakázky, jsou určité problémy v transakcích ohledně majetku a také ve smluvních vztazích. Pokud by byla protikorupční strategie přijata, všechna ta opatření, která jsem navrhovala, tak si myslím, že věc jako Opencard by se takto nemohla dít a nestala by se. Já nejsem v některých věcech úplně překvapena. Myslím si, že toto jenom vypovídá o tom, že ty problémy na radnici jsou a že jim není věnována potřebná pozornost. A proto také nebyla přijata protikorupční strategie, tady nemůže prosazovat protikorupční opatření jeden člověk. To musí být podpora všech a já ji zatím necítím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Podle hlasování a vy už jste ho zmiňovala, na zastupitelstvu hlavního města Prahy v květnu roku 2006, kdy se hlasovalo o tom, jestli vůbec celý projekt Opencard bude rozjet, tak hlasovali dohromady zastupitelé ODS a ČSSD. V podstatě dnes někdy kolem poledne měla brífink česká sociální demokracie, na které vystupoval Jiří Paroubek a velice ostře kritizoval celý projekt, šéf pražské organizace ČSSD Petr Hulínský také kritizuje tento projekt, mluví se o tom, že to je něco jako kdyby se chtěl prodat Karlštejn. Jak se vy díváte na tuto kritiku s tím, že víte, jak hlasovaly tyto dvě strany tehdy?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já myslím, že to odpovídá za všechno. Oni tento projekt podporovali, nyní kritizují, to tak bývá. Koneckonců...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pardon, že vám skáču do řeči, to vypadá tak, že pokud Jiří Paroubek mluví o tom, jako kdyby pražská odeeska chtěla na magistrátu prodat Karlštejn, takříkajíc, tak to vypadá, že minimálně Petr Hulínský z ČSSD jim v tom pomáhal ten Karlštejn prodat.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Určitě u toho byl, ale možná je také možné, že něco jiného je ten záměr Opencard, pro který se mohli nadchnout i někteří nebo všichni zastupitelé ČSSD, druhou věcí je realizace tohoto projektu. To je zase věc jiná. Oni asi nemohli tušit, že ten projekt bude realizován s takovými chybami. Problémem ale...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že ČSSD od momentu, kdy ztratila, řekněme, to velké zastoupení v zastupitelstvu po volbách v roce 2006, tak už prostě nemá žádný, řekněme, dohled nad tím, jak Opencard vypadá?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Ale samozřejmě, že mají, protože tady funguje skrytá koalice. Dyť všichni zastupitelé ČSSD mají nějaké pozice, buď jsou předsedové výborů, často placenými předsedy výboru, nebo jsou v různých dozorčích radách a představenstvech. Takže já si myslím, že to tady velmi dobře funguje a k informacím mají přístup. Pan předseda Hulínský koneckonců sedí na všech jednáních rady, pokud chce. Takže samozřejmě ví, o čem se jedná na radě a také samozřejmě členové sociální demokracie jsou členy různých výborů, které měly projednávat tento projekt, on sám je předsedou finančního výboru. Zase k jeho dobru je třeba připsat to, že on se o tento projekt zajímal a že tlačil na to, aby dostaly se ven informace a zdá se, že skutečně ty informace nebyly k dispozici, až teď se ta věc otevřela auditem, který se objevil. Já ale musím na druhou stranu říci, že neviděla jsem výsledky toho auditu, což je pro mě ještě více šokující.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Což o to, ale ono to možná bude, paní náměstkyně, o něco víc šokující ještě pro posluchače Radiožurnálu, protože já jen připomínám, vy jste de facto ženou číslo dvě na pražském magistrátu a teď tady říkáte už kolik to je dní? Pět dní poté, co byly prezentovány závěry toho auditu nebo výsledky toho auditu, tak říkáte, že vy jste ho ještě nedržela v ruce.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Tady souhlasím asi trochu s panem předsedou Paroubkem, i když málokdy s ním na čemkoli souhlasím, že na pražské radnici se nic nepohne, žádné stéblo, pokud tomu nechce ODS. Já musím připomenout, že jsem jedním členem z jedenáctičlenné rady a moje politická váha je 5 % hlasů voličů v Praze, zatímco ODS má přes 50 %. To je prostě realita, tak to je. Samozřejmě to neznamená, že bych neměla některé věci chtít a nechtít je změnit. Já se o to snažím. Ale jestliže se dohodne pan náměstek Blažek s panem primátorem, že nedají informace ven, tak je nedostanu ani já.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď jenom abych tomu úplně dobře rozuměl. Pan náměstek Blažek s panem primátorem Bémem se domluvili, že i přesto, že závěry toho auditu a ty tady leží mezi námi, protože jsou mimo jiné vyvěšeny na stránkách magistrátu, tak prostě je neposkytnou dál, neposkytnou je ani náměstkyni Reedové, neposkytnou je prostě novinářům, neposkytnou je nikomu. Taková je dohoda?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já nevím. Já doufám, že není, protože zítra je rada a já samozřejmě už jsem žádala pana náměstka Blažka, aby přišel s materiálem, kde který bude shrnovat výsledky auditu a zároveň opatření, která hodlá v tomto směru udělat a popřípadě co se dál bude dít s projektem Opencard. Zatím tento bod jednání rady tu není, proto říkám, že si nejsem jistá, jaká je dohoda. Zítra tento bod budu vyžadovat znova a já doufám, že přijde s těmito informacemi, protože jinak opravdu nevím, kde jestli nějaká taková dohoda je a jestli budeme čekat na další audit, což mi připadá tedy velmi zvláštní, který by zase měl se vyjadřovat k projektu Opencard a paradoxně i k první auditní zprávě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No dobře, ale teď jenom to očesejme od toho, co možná bude zítra nebo kdykoliv v budoucnu, ale prostě takové renomované firmy, jako je A. T. Kearney, která nedělá bezesporu takový audit poprvé, tak říkají něco. Říkají, že tam je ta dvousetmilionová díra, že prostě ty náklady vysoce převyšují jakékoliv zisky, že nebyly činěny výběrová řízení tak, jak by měla být prostě při takové zakázce z veřejných peněz. A k tomu všemu tady sedí náměstkyně primátora hlavního města Prahy a říká, já jsem se nedostala k výsledkům toho auditu. A říkáte to ještě ke všemu, paní Reedová, tak jako kdybyste prostě na to byla zvyklá.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
No, je pravdou, že za poslední dva roky ODS se spíš věnuje svým vnitřním politickým problémům a že některé věci na radnici nebo některým věcem na radnici nevěnuje úplně pozornost a samozřejmě těží z toho, že má víc než 50 % hlasů a řadu věcí si prostě domluví. Domluví se úplně někde jinde než na těch oficiálních jednáních.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to znamená, že oni vám úmyslně nechtějí dát ten audit?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já nevím, co je ten důvod.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale chtěla jste ho vidět.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Samozřejmě, že jsem ho chtěla a chci ho hlavně vidět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jste to zavolala někam, já nevím, k sekretářce pana Blažka?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já jsem mluvila s panem náměstkem osobně. Koneckonců na zastupitelstvu se o tom jednalo a pan náměstek Blažek slíbil, že také výsledky auditu a nějaké informace o tom dá na příštím zastupitelstvu. Takže já doufám, že ty informace přijdou na zastupitelstvo, teď zaznívá ten důvod, že zatím to musí vidět ještě ti, kterých se to týkalo, to znamená, odbor informatiky, dopravní podnik, a tak dále. A já začínám být čím dál tím více překvapena, že tito to neviděli předtím, než to pan náměstek Blažek vlastně prezentoval. Pro mě ta situace je v tuto chvíli neúnosná, proto já zítra budu znova vyžadovat tyto informace. Já si myslím, že tam je potřeba udělat rázné kroky, jak personální, vyvodit personální odpovědnost, udělat právní rozbor auditu a zjistit, jestli tam není trestně právní odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Náměstkyně primátora hlavního města Prahy Markéta Reedová je dnes hostem 20 minut Radiožurnálu. Včera v České televizi primátor hlavního města Prahy Pavel Bém říkal, že hodlá nebo možná už zadal další audit, jehož výsledek by měl být někdy snad v polovině prosince. A že by jaksi měl být na stole další materiál vedle toho auditu, o kterém se bavíme. Tak co to je za úmysl podle vašeho názoru?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já to absolutně nechápu. Já chci vidět tento audit, dali jsme za něj více než 2 miliony korun, věřím tomu, že auditoři dělali svoji práci podle zadání. Nemám důvodů si to myslet jinak. Pokud tomu tak je, tak samozřejmě pak musí být nějaké připomínkové řízení s těmi auditory, ale proč by tu měl být další audit? Já to opravdu nechápu a to ve mně vzbuzuje velké jakoby obavy a i takový prostě pocit, že skutečně není jasné, co se děje na pražské radnici a já to velmi jsem s tím velmi znepokojena.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní náměstkyně, mně není jasné, co se děje na pražské radnici. Vám by to mělo být jasné.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já v tuto chvíli mi to jasné také není, a proto jsem také dala jasné prohlášení, které se vázalo protikorupční strategie, ale Opencard s tím, dá se říct, vcelku souvisí, že tyto věci se musí vyjasnit a já skutečně nemíním zůstávat v radě hlavního města Prahy, pokud ty věci budou nejasné, pokud se tu nebudou dělat kroky k tomu, aby třeba zadávání veřejných zakázek bylo křišťálově průzračné, zrovna tak smluvní vztahy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. A teď já když sáhnu na stránku 18 závěrů toho auditu, nebo řekněme výcucu z těch závěrů, který byl prezentován minulý týden, tak tady jsou napsány takové věty, jako: výběr partnera bez zkušeností s obdobným projektem. Projekt zadán bez výběrových řízení. Nebo: projekt nebyl vybrán ani jeden generální dodavatel, celá zakázka nebyla řádně soutěžena jako celek. A tak dále, a tak dále. To jsou závěry právě I. T. Kearney. A já se vás ptám, paní náměstkyně, protože do vaší gesce spadá právě i protikorupční, řekněme, politika magistrátu. Vy jste celou tu dobu, celé ty tři roky, co se toto dělo, na co auditoři poukazují, vy jste o tom nevěděla?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Co se týče Opencard, já nevím, jak se realizuje přesně Opencard, protože to patří pod pana náměstka Blažka, dělá to dopravní podnik, který je akciovou společností, tam v podstatě není tak jednoduché do toho vstoupit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já tomu rozumím. Není jednoduché do toho vstoupit, ale to jsou vysloveně věci, které generují, řekněme, korupční prostředí.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Dobře, ale musíte mít nějaké lidi, kteří jsou za to odpovědní. To je také důležité v nějakých protikorupčních opatřeních, abyste měl jasnou strukturu toho, kdo za co zodpovídá. Tady to je jasně dané, kdo za co odpovídal a kdo měl ty informace i kontrolu. A tam bych vyvozovala osobní odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to je kdo?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
V prvé řadě je to samozřejmě pan náměstek Blažek, který měl tuto oblast na starosti. K jeho dobru je třeba přičíst, že udělal tento audit. Na druhé straně má to na starosti, pod ním je pan ředitel odboru informatiky pan Kraus. Opět na něm je díl viny a samozřejmě také dopravní podnik. A tam, a tady toto je ta linie. Já dělám věci systémové. Například díky mé práci, dá se říct, že dva roky jsem se tomu věnovala, byla to vcelku dřina a ne všichni byli pro, jsou dneska k dispozici zakázky nad půl milionu na webových stránkách. A dělám, co můžu, s tím mandátem, který mám. Zrovna tak protikorupční opatření, která jsem přednesla, mezi nima je řada věcí, které se týkají zadávání veřejných zakázek, vlastnických struktur společnosti a podobně. Zajímavé je, že tento materiál nebyl ještě přijat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď mi dovolte jednu otázku nebo spíš přípodotek, který vám možná nebude úplně příjemný, ale ve chvíli, kdy jste sama říkala, že minimálně členové ODS mají na magistrátu a v zastupitelstvu přes 50 % mandátů, a ve chvíli, kdy vy jste za SNKED náměstkyní zejména pro protikorupční věci, tak nejste v podstatě jakýmsi fíkovým listem?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Podívejte, já jsem byla 4 roky v opozici předtím. A myslím si, že jsem byla velmi pečlivým a rázným opozičním zastupitelem, přesto Pražané to ocenili pěti procenty hlasů voličů. Nebo pěti procenty, které SNKED dostalo. To nebyl ale důvod k tomu, abych si řekla dobrá, tak to prostě končím svoji práci, nic nebudu měnit. A teď jsem byla v situaci, kdy se rozhodnout. Buď budu sedět jako opoziční zastupitel a všichni zase řeknou, no, dobrá, ale tak jako opoziční zastupitel toho moc neuděláte. Nebo se pokusím něco změnit, ale v těch mantinelech, které mám. A já jsem se o to snažila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já ten motiv, paní náměstkyně, chápu, na druhou stranu my se tady teď bavíme a musím přiznat, že i mě to překvapilo, že vy se nedokážete během, řekněme, pěti dní nebo kolika dostat k výsledkům auditu, za který magistrát zaplatil z veřejných peněz dva miliony korun a který by prostě měl být minimálně pro dámu číslo 2 na magistrátu k dispozici. A přesto to nejde. Tak se ptám, jaká je vaše pozice? Je to vůbec co k čemu?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já říkám, že ta pozice, já už jsem řekla, ta pozice je daná prostě silou té ODS, která má přes 50 % hlasů a já to samozřejmě cítím taky jako špatně a myslím si, že ta situace se zhoršuje. Je to určitá arogance moci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A nebyla to, jakým způsobem se zhoršuje ta situace?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já si myslím, že teď v posledním roce ta situace se vyostřuje. Koneckonců jestli sledujete moji práci, tak v průběhu léta jsem se například také dotazovala významných ředitelů magistrátu pana Ďurici a Tomana, kteří mají na starosti právě veřejné zakázky a také oblast majetku, na to, jaké jsou jejich vztahy s panem Romanem Janouškem a ta reakce, která se mi dostala od primátora, byla také pro mě překvapující a myslím si, že se tady přiostřuje ta situace a pro mě samozřejmě i v situaci, kdy některé věci nejsou přijímány radou je jasné, že některé věci prostě nemají podporu a nechtějí, aby anebo není zájem o to je měnit. A možná to je i důsledek toho, proč nedostávám ty informace i k projektu Opencard.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu...

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Protože bych možná chtěla přesně nějaké jasné, konkrétní změny. Které chci stejně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že to, co vy jste teď popsala, řekněme, poslední rok na magistrátu a tu atmosféru, že to je atmosféra a vůbec prostor, který kryje nějaké korupční prostředí?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Bezesporu to nenapomáhá tomu, aby se některé věci měnily a měnili jsme tu nálepku, kterou magistrát naneštěstí jako pražská radnice má a kterou jsem chtěla změnit. Někdy se říká Mariánskému náměstí Mafiánské, já jsem myslela, že tohle se podaří změnit. Zatím mi ale přijde, že některé ty kroky včetně nepřijetí protikorupční strategie, kterou organizace Transparency Internetional, Oživení a Otevřená společnost chtějí, aby byla prosazena, vyzvaly pana primátora, pořád se tak neděje, to vypadá, že tady ta vůle prostě není. A musí se počkat možná někdy do budoucna, až vůle bude, až občané možná rozdají ty karty jinak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě poslední otázka, systém nebo projekt Opencard, tedy ty karty Pražana, jak by měl pokračovat dál? Anebo ještě jinak se zeptám, měl by pokračovat vůbec dál?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Já si myslím, že v tuto chvíli by měl být projekt zastaven, měla by být důsledná revize celého toho procesu a skutečně i právní rozbor toho, zda tam byla trestně právní odpovědnost a ta by měla být vyvozena. Padni komu padni. A samozřejmě také politická odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že by měli někteří lidé odstoupit ze svých funkcí?

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Bezesporu. Ale v tuto chvíli bych tento projekt zastavila, protože skutečně okolo něho je tolik otazníků, že není možné ho dál prostě s ním dál jet, jako kdyby se nic nestalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, náměstkyně primátora hlavního města Prahy Markéta Reedová byla mým hostem, díky za váš čas a na shledanou.

Markéta REEDOVÁ, náměstkyně primátora hl. m. Prahy:
Děkuju, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio