Marihuany se nevzdá, chrání ji před ochrnutím

7. červenec 2009
Pod kůži

Mít u sebe trochu marihuany by už od příštího roku neměl být v Česku trestný čin. Nový trestní zákoník, který bude platit od ledna, také jako první rozděluje drogy na měkké a tvrdé. V žádném případě se nechceme zastávat lidí, kteří pěstují marihuanu v rozporu se zákonem. Nabízíme ale příběh ženy, která se k tomu pod svým vlastním jménem veřejně přiznává a tvrdí, že jedině marihuana jí pomáhá léčit roztroušenou sklerózu. Zeptáme se, co na to národní protidrogová centrála a odborníci na léčbu drogově závislých.

Jedině marihuana mě zachrání před ochrnutím, tvrdí čtyřiačtyřicetiletá Martina Menclová. Podle jejích slov jí konopí údajně výrazně pomáhá při léčení roztroušené sklerózy už tři roky. Souhlasí s tím, abychom zveřejnili celé její jméno. Loni se totiž stejně stala známou tím, že ve svém bytě uspala policistu, kterého pak ukazovala novinářům, aby upoutala pozornost na svůj případ. Za Martinou Menclovou jsme se vypravili.

"Samozřejmě je to psychotropní látka. Když ji vykouřím, tak mám zostřené vnímání, což je u marihuany normální. Třeba u toho maluji nebo píšu. Ale že by to na mě působilo třeba jako alkohol, to vůbec," přiblížila účinky konopí Martina Menclová.

Ze svého bytu na Spořilově se asi bude muset stěhovat, takže říká, že letos nezasadila. Běžně prý ale pěstovala na balkóně asi 40 rostlin. Byl to prý takový malý prales, který dokonce jednou přilákal zloděje. Zdolal kvůli marihuaně čtyři patra po balkónech. "Toto je moje sklizeň z loňska. Voní to trošku jinak, specificky jako venkovní, jak se říká ganža nebo travka. Voní to moc hezky," doplnila Martina Menclová.

Jak jednou prý člověk k marihuaně přičichne, už nikdy tu vůni nezapomene. Musím se ale přiznat, že jsem zapomněla. Co si pamatuji daleko lépe, je čokoládová marihuanová zmrzlina. Škoda, že mi Martina nenabídla. A co na marihuanu její lékaři? Prý toto léčení většinou schvalují.

"Léčím se na psychiatrii s depresemi a panickou fobií, kde jsem se před lety přiznala. Na neurologii jsem se také k marihuaně přiznala a paní doktorka nic nenamítala, protože také ví, že se s tím ve světě léčí, třeba v Kanadě, v Nizozemsku, dokonce i mají příděly asi pět gramů THC na měsíc od zdravotnictví pro lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu," upřesnila Martina Menclová.

Nový trestní zákoník, který bude platit v Česku už příští rok, by měl být shovívavější také k paní Menclové. Ona ho ale na milost nebere. "Nový trestní zákoník, co se týče marihuany, je stejně stupidní, jako byl před tím. Protože, co se týče škodlivosti marihuany a nikotinu, je jako nebe a dudy, když to srovnám. Denně se stává sto až dvě stě dětí závislých na cigaretách, které se jim normálně prodávají. Takže je stupidní vůbec marihuanu trestat," říká Martina Menclová, které konopí údajně pomáhá při léčení roztroušené sklerózy.

Žádná země v Evropě k legalizaci marihuany nesměřuje

Pěstíren marihuany v Česku přibývá. Potvrzuje to Národní protidrogová centrála. Podle policistů je konopí v Česku bezkonkurenčně nejoblíbenější nelegální droga. A není žádné tajemství, že každý druhý šestnáctiletý ho aspoň jednou vyzkoušel. V tom jsme v Evropě dokonce na úplně prvním místě. Jak jsme ale zjistili od policistů, pokud jde o právní úpravu ve vztahu k marihuaně, Česko prý v rámci Evropy nijak nevybočuje.

"Obecný trend v Evropě není rozhodně liberalizační. Žádná evropská země nesměřuje přímo k legalizaci marihuany. Otázka Nizozemska, které mělo tímto směrem nakročeno a které od této cesty velmi transparentně upouští, už s ohledem na to, že nechce být evropskou drogovou samoobsluhou a ví i nějaké sekundární dopady v rámci ekonomických zhodnocení, přílišná společenská tolerance nelegálních drog, jako je v případě České republiky a marihuany, nepřináší společnosti nic pozitivního," tvrdí ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Právě Nizozemsko se asi stalo symbolem liberální politiky vůči marihuaně. "Zhruba po třicetiletém období experimentování s legalizací, s coffee shopy, s určitým množstvím, které si lidé mohou svobodně zkonzumovat za nějakých jasných a striktně daných podmínek velmi vážně uvažuje o restrikci. Od tohoto liberalizačního přístupu si slibovali, že se svobodná konzumace v malých množství cannabisových produktů oddělí od organizovaného zločinu a od kriminality. Bilance loňského roku, kdy jsou v cannabisovém byznysu zapojeny jak zločinecké skupiny působící na území Nizozemska, je spočítaná ztráta okolo dvou miliard eur ročně. To je vede k úvaze, jestli je to cesta dobrá," doplnil Jakub Frydrych.

Je třeba přiznat, že policisté to mají ve vztahu k marihuaně opravdu těžké. Něco jim ohlásit se nechce ani jednomu, kdo prodává, ani tomu, kdo kupuje. Proto přiznávají, že pěstíren je v Česku ve skutečnosti o hodně víc, než se podaří odhalit. Mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hamr říká, kolik pěstíren odhalili policisté letos: "Celkem bylo odhaleno 21 pěstíren na území České republiky. Dvanáct pěstíren bylo provozováno Čechy, osm bylo provozováno Vietnamci a u jedné pěstírny se nám nepodařilo zjistit žádného pěstitele."

Česká ,marihuana je stále kvalitnější. Před deseti lety prý všichni chtěli konopí ze zahraničí kvůli vyššímu obsahu THC. Teď o to české mají naopak zájem třeba Němci, Belgičané, Ukrajinci, Rusové nebo Maďaři. Policisté z Národní protidrogové centrály se nijak netají tím, že rozdělením drog na tvrdé a měkké v novém trestním zákoníku moc nadšení nejsou.

"Na nás to dýchá paušalizujícím rozdělováním, že některé drogy jsou méně nebezpečné než jiné drogy. Upřednostňujeme individuální přístup. Snažíme se vždy dívat na vztah droga a konzument. Zejména u cannabisových produktů je otázka osobních predispozic konzumenta to nejzákladnější, co může potom v průběhu nějaké intenzivnější a dlouhodobější konzumace nastat," dodal ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Jinými slovy: na každého to působí jinak a nikdo nemůže dopředu vědět, jak to zapůsobí na něj.

Zákoník by měl jít ještě dál, k dekriminalizaci

Příběh ženy, která si údajně léčí marihuanou roztroušenou sklerózu, i pohled národní protidrogové centrály, která je - pokud jde o konopí - spíš pro represi. Teď se podívejme na pohled člověka, který se zabývá léčbou drogově závislých.

Ředitel občanského sdružení Sananim Jan Richter uvedl, že nový trestní zákoník, který rozděluje drogy na měkké a tvrdé, považuje za krok dobrým směrem, protože riziko mezi jednotlivými drogami je velmi rozdílné. "Osobně si dovedu představit, že by mohl jít o kousíček dál, že by mohl jít až někam na úroveň dekriminalizace," řekl Jan Richter.

Marihuana přitom podle něho má léčebné účinky stejně, jako je má řada rostlin v přírodě a mnoho zapomenutých léků. "U marihuany je prokázáno, že má na spousty věcí pozitivní vliv. Není to jenom roztroušená skleróza," doplnil Jan Richter. Právě v této souvislosti vidí chybu v novém trestním zákoníku, protože neuvolňuje marihuanu pro terapeutické, léčebné a vědecké účely.

Za jeden z velkých mýtů Jan Richter považuje názor, že marihuana je předstupněm k užívání tvrdých drog. "Je třeba si uvědomit, že drogy se berou ne pro to, že by nám dělaly něco zlého, ale že těm lidem, kteří je užívají, přinášejí něco pozitivního. Stejně tak marihuana. U někoho řeší problém, u někoho v něčem pomáhá," uvedl. Na druhé straně to přináší riziko, které je velmi individuální. "Klíčové zdravotní problémy přibývají až ve chvíli, kdy užívání drog je masivní, každodenní a stává se to nějakým rituálem," upřesnil Jan Richter.

Každý druhý šestnáctiletý v Česku prý marihuanu aspoň jednou vyzkoušel. V tom jsme v Evropě na úplně prvním místě. Situace je ale v tomto směru podle Jana Richtera stabilizovaná. "Před čtyřmi lety to byly 43 procenta, nyní 45 procent. Je ale třeba si uvědomit, že je to live time prevelence, tedy jestli jsem životě už alespoň jednou užil a je potřeba to trochu brát s rezervou," dodal Jan Richter.

Proč v Česku krachují ozdravovny pro děti. Nalaďte si ve středu 8. července Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , lej
Spustit audio

Více z pořadu