Marihuanu si oblíbily i starší ročníky, celkově Češi zůstávají rekordmany, ukazuje zpráva

4. prosinec 2017

V Česku přibývá rizikových uživatelů konopí. Ukazují to data ze zprávy za rok 2016 o užívání drog a návykových látek, kterou v pondělí představí Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti. Podle závěrů přitom nejde zdaleka jen o teenagery - mezi rizikovými uživateli přibývají i starší ročníky, největší nárůst eviduje zpráva v kategorii 55 až 64 let.

Za loňský rok se v Česku spotřebovalo na dvacet tun konopí, zároveň roste počet jeho takzvaně rizikových uživatelů. „Míru rizikového užívání konopí zjišťujeme prostřednictvím sedmi otázek. Je to podobné, jako když se zjišťuje rizikové užívání alkoholu,” říká šéf Národního monitorovacího střediska Viktor Mravčík.

V nejvyšším stupni rizika se podle nejnovějšího šetření nachází sto tidíc Čechů. Souvisí s tím nějak fakt, že od roku 2015 mohou čeští pacienti dostat na předpis léčebné konopí? „Ve světě se ukazuje, že když se dekriminalizuje užívání konopí pro léčebné účely, může poklesnout vnímání rizika v populace a může to mírně zvýšit užívání konopí jako rekreační drogy. Jak to bude v České republice, ještě nevíme,” říká.

Méně uživatelů pervitinu

Podle minulé zprávy zhruba 640 tisíc lidí nad 15 let pilo rizikově alkohol a mohlo mít problém se závislostí na něm. Konkrétně: muži vypili minimálně tři piva, šest deci vína nebo tři sklenky tvrdého denně, bilance u žen byla o trochu nižší. Cigaretu si podle loňské zprávy každý den zapálily skoro dva miliony lidí.

Problémových uživatelů pervitinu, heroinu a dalších drog pak bylo zhruba 47 tisíc. Počet těch, kteří dlouhodobě brali návykové látky, poprvé od roku 2003 poklesl. V užívání marihuany ale Češi patřili v Evropě k rekordmanům.


Ve světě se ukazuje, že když se dekriminalizuje užívání konopí pro léčebné účely, může poklesnout vnímání rizika v populace a může to mírně zvýšit užívání konopí jako rekreační drogy. Jak to bude v České republice, ještě nevíme.VIKTOR MRAVČÍK

„Uživatelů pervitinu ubývá, narůstá ale užívání opiodních analgetik. Těchto uživatelů není moc, ale oproti minulým letům jde o nárůst,” dodává Viktor Mravčík. „Trend v Evropě a ve světě je stejný.”

Smrtelné předávkování alkoholem

Evropské monitorovací centrum v létě upozornilo, že přibývá lidí, kteří umírají po předávakování drogou. Na vině jsou právě „nové” drogy, tedy nejčastěji psychoaktivní látky. Počet obětí rostl v posledních pěti letech i Česku.

„Pokud jde o smrtelná předávkování nelegálními drogami, je situace v Česku dobrá. Naopak máme mnohem víc případů předávkování alkoholem,” říká k tomu Viktor Mravčík.

Evropské monitorovací centrum nedávno chválilo Česko za preventivní snahu elimonovat negativní důsledky užívání drog. Tedy například vyměňování stříkaček nebo program na substituční léčbu, kdy drogu nahrazuje méně nebezpečná látka.

autoři: jch , als
Spustit audio