Marian Jurečka: Přebytek rozpočtu tady fyzicky žádný není. Ministr financí neřekl klíčovou informaci

Přebytek do státního rozpočtu by bylo vhodné využít na investice do výstavby vodovodů, čističek nebo na opravu silnic nižších tříd. Právě to minulý týden řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Dnes si za těmito slovy stále stojí, ale upozorňuje, že teprve na pondělní koaliční radě lidé z ministerstva financí vysvětlili, jak to vlastně s přebytkem je.

„Přebytek tady fyzicky žádný není,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že ministr financí v průběhu minulého roku, když zveřejňoval výsledky přebytku státního rozpočtu, tak zapomněl říci jednu klíčovou informaci.

„Na straně příjmu měl část krytou emisemi dluhopisů. Ministerstvo financí tyto emise neudělalo, a tyto finanční prostředky pokrylo díky vyššímu příjmu z daní a vyššímu příjmu z Evropské unie,“ podotýká.


Potřebnost na vodovody, kanalizace a čistírny odpadních vod na venkově je vykalkulovaná na 53 miliard korun. MARIAN JUREČKA

Upozorňuje také, že původně vycházel z informací, kdy ministr financí informoval o přebytku, ale neřekl druhou informaci, že z hlediska nastavení rozpočtu nevydával dluhopisy a neplnil ten parametr, který v rozpočtu byl správně zakalkulován.

„Pokud by přebytek byl fyzický, tak poslanecká sněmovna může rozhodnout a nasměrovat tyto peníze na investice, hovořil jsem o tom, že bych navrhoval část přebytku nasměrovat na investice, které stejně stát musí udělat,“ vysvětluje.

Šance na kvalitnější vejce? Jen teoretická

Francie chytá revoluční změnu – tamní velké řetězce oznámily, že v roce 2020 nebudou vykupovat vajíčka, která pocházejí od slepic chovaných v klecích. Něco podobného u nás si ministr zemědělství dokáže představit jen teoreticky.

Připomíná také, že je otázkou, kde takové množství vajec ve Francii dokážou nakoupit a za jakou cenu je budou prodávat. „Racionální důvody tady jsou, jako spotřebitelé bychom to mohli přivítat. Kvalita vajec by měla být o něco lepší, ale nevidím to jako reálný krok,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio