Mantrailing zvládne každý pes! Není to jen zábava, ale i pomoc při hledání ztracených lidí

4. březen 2016

Co nejrychleji vyhledat ztraceného člověka podle jeho individuálního pachu - tak vypadá metoda takzvaného mantrailingu, který zvládnou prakticky všechna plemena psů. Pod dohledem zkušeného lektora ing. Lubomíra Satory, který má za sebou řadu záchranných akcí, si v Mníšku u Liberce mantrailing vyzkoušela řada majitelů psů různých plemen.

Mezi německými ovčáky, border kolií a ostatními malými i většími psy se vyjímal výrazný pes z plemene Bloodhound, který je pro své skvělé čichové vlastnosti vyhledáván právě pro mantrailing.

„Já ho považuji za takového psího autistu, kterého kromě stopy snad ani nic jiného nezajímá,“ usmívá se mantrailer a psovod v jedné osobě ing. Lubomír Satora při pohledu na svého psa Cassino z plemene Bloodhound, se kterým už zažil ve své praxi řadu pátraček.

V čem konkrétně mantrailing spočívá?

Pes si na začátku stopy musí přičichnout k předmětu, na kterém je pach hledané osoby. Může to být mikina nebo šátek, dobře vycvičený pes dokáže načichat pach člověka i z malých předmětů.

Lubomír Satora pa jeho pes Cassino

Mnozí lidé tuto metodu berou jako zábavu pro sebe i pro své psy, nakonec se to stává i dlouhodobým koníčkem. Psí pomocníci však můžou zachraňovat i lidské životy.

Proto se na výcvik mantrailingu dostavila i Eva Tvrdá z o.s. Elva Help z Liberce se svou fenkou labradoodla, která má, stejně jako Lubomír Satora, platnou smlouvu o součinnosti s Rescue Olomouc.

Ačkoliv takto vycvičení psi už pomohli v řadě případů, nová metoda stopařské práce služebních psů je zatím ve fázi testování.

„Cílem je zařadit mantrailing jako oficiální součást integrovaného záchranného systému,“ dodává Lubomír Satora, který se na Liberecko díky nadšencům mantrailingu rád vrací.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio