Manažeři vysávali z OKD peníze. Ale způsobem, který je těžko napadnutelný, říká Jan Mládek

Vláda se nechystá řešit dluhy společnosti OKD, soustředit se bude na pomoc zaměstnancům. To jsou slova českého premiéra Bohuslava Sobotky po jednání tripartity. Jak dalece je ale on sám viníkem celé situace v OKD? V době privatizace firmy byl totiž ministrem financí. „Bohuslav Sobotka není viníkem celé situace, protože ti, co mluví o poslední fázi privatizace, zapomněli i na to, co bylo předtím,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou také připomíná, že o tom, že OKD půjde do privatizace, rozhodla vláda vedená ODS.

„Stát měl dvě možnosti – buď firmu prodat někomu jinému formou nepřátelského převzetí, a začal by boj mezi akcionáři, nebo to prodat stávajícím akcionářům, kteří dělali vše proto, aby byl podíl znehodnocen,“ podotýká.

V letech 2006 až 2012, kdy firmu NWR většinově vlastnili pánové Bakala a Kadas, vyplatila její dceřiná firma OKD na dividendách 65 miliard, přitom celkový zisk firmy během té doby bylo 35 miliard. „Pánové Bakala a Kadas se snažili vyždímat z firmy maximum, nevím, jestli to je tunelování, ale nejsem si jist, zda to, co prováděli, je trestná činnost,“ říká.

Každopádně peníze podle něj měli nechat ve firmě, právě pro případ, který nastal v poslední době, kdy poklesla cena uhlí. Měli by tam jakýsi nárazník, aby vydrželi, než se ceny zvednout.


Pokud OKD skončí v insolvenci, stát bude hledat cesty, jak závazky vyřešit

Nyní předpokládá, že ministerstvo vnitra pracuje na podání trestního oznámení na tehdejší management NWR.„Muselo by se doložit, že peníze byly vyváděny nekorektním způsobem,“ vysvětluje.

Nad OKD jsou podle něj dvě struktury – dvě NWR v Holandsku, jedna NWR v Londýně, a to bylo vše, co vysávalo peníze z OKD. „Dělali to záměrně komplikovaným způsobem, který je ale těžko napadnutelný,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio