Máme mladý tým. Jágr byl pro kluky vzorem a idolem, teď je lídrem v šatně i na ledě, říká manažer Floridy

8. leden 2017

Prosadit se s hokejem v místě, kde vládnou pláže, není jednoduché. Své o tom ví vedení Floridy, které má ale v kapse jeden trumf – veterána Jaromíra Jágra. A protože česká osmašedesátka s novináři moc nemluví, zamířil náš reportér na vyšší místa - za generálním manažerem Panthers.

„Jaromír Jágr je pro nás až neuvěřitelný. Máme hodně mladý tým. Jsou tu kluci, kteří byli draftovaní před čtyřmi pěti lety. Když hokejově vyrůstali, byl Jágr jejich vzorem a idolem. Teď je lídrem v šatně i na ledě. Mladým to musí hodně pomáhat,“ říká Matthew Caldwell.

Na post generálního manažera týmu NHL dosáhl ve svých téměř 36 letech. Když začal hrát Jágr v NHL, bylo mu 10 let. Teď je jeho nadřízeným.

„Je to určitě tvář našeho týmu a celého našeho klubu. Znají ho i lidé, kteří se vůbec nezajímají o NHL. Je to takový netradiční trh s hokejem tady na Floridě. Nejsme Kanada, nejsme New York ani Boston. Je tu dost lidí, kteří nikdy nebyli na hokeji, ale Jágra znají,“ vysvětluje Caldwell.

V týmu má 44letého Jágra, který v únoru oslaví kulaté narozeniny. Smlouvu má - stejně jako v posledních letech - jen na jednu sezonu. Na Floridě je ale snaha o to, aby pokračoval.

„Uděláme to samé, co poslední dva roky. Sedneme si s ním a uvidíme, jestli ještě bude chtít hrát.“ …říkal, že chce hrát do padesáti… „Jo, to vím! Nabízeli jsme mu už víceletou smlouvu, ale vždycky chtěl jen na jednu sezonu.“

Času na rozmyšlenou bude mít Jágr i generální manažer Panthers Matt Caldwell ještě dost. Jubilejní stá sezona NHL je v polovině, ale s Pantery to nijak růžově nevypadá. Aby si zahráli play off, budou muset ještě hodně máknout.

Jubilejní stá sezona NHL je v polovině, ale s Pantery to nijak růžově nevypadá. Aby si zahráli play off, budou muset začít hrát lépe. Třeba tak jako krátce po vstupu Floridy do NHL. Tedy v době, kdy už měl Jágr dva Stanley Cupy.

„To je pravda. To ještě tým Florida Panthers ani neexistoval. Vznikl až v roce 1993. A v roce 96 Florida vyřadila ve finále konference Pittsburgh s Jágrem v sestavě. On hraje déle, než naše organizace vůbec na mapě NHL funguje. Neskutečné!“

Florida patří v NHL k těm mladším týmům, do soutěže zasáhla o sezonu později než nedaleká Tampa. Zatímco Blesky už Stanley Cup mají, Panteři na něj čekají. Na začátku 90. let se tehdy začal hrát nejlepší hokej i ve státě, kam se staří lidé stěhují na důchod a mladí jezdí užívat.

A to je jeden z důvodů, proč je mezi fanoušky těžké uspět. „Je tu hodně jiných věcí, které se tady dají dělat. Fanoušci mají na výběr nejen z jiných – a ve Spojených státech ještě populárnějších sportů – ale vezměte si, že je tu pořád teplo. Jsou tu pláže, restaurace. Tohle je prostě normální turistická destinace. Musíte být prostě zajímaví, abyste fanoušky přitáhli. A není to jen o vítězstvích na ledě,“ vysvětluje generální manažer Panthers Mat Caldwell.

autor: fk
Spustit audio