Máme civilizovaný systém chovu. Ale vepřům nedopřejeme ani obyčejné rytí, říká Pavel Maurer

28. červen 2015
Glosa Pavla Maurera

Vepříci by měli mít volnost a rýt všude okolo. Právě rytí je totiž jedním z jejich životních cílů, jak ostatně připomíná Pavel Maurer.

Víte, že vepříci mají v podstatě tři základní životní cíle? Rozmnožovat se, spát a rýt čumákem v zemi. Nevím už, v jakém pořadí, jestli se raději rozmnožují a pak teprve spí, ale myslím, že příroda to má určitě nějak dobře promyšleno.

Zajímá mě především rytí, protože úzce souvisí s jídlem. A já jsem hluboce přesvědčen, že prasata žerou prakticky pořád. Rytí je pro ně velmi přirozená činnost, jenže náš civilizovaný systém chování vepřů jim to moc neumožňuje.

Tuhle zajímavou historku mi vyprávěl pan Sklenář ze slavné biofarmy Sasov, kde se na vepře specializují. Když totiž pustíte prase do volné přírody, může být vyšlechtěné, rozmazlené, vycvičené nebo úplně normální, ale velmi rychle se zorientuje a začne svým rypákem rýt v zemi. Nachází tam broučky, larvy, kořínky, žížaly a všechno mu to moc chutná. Navíc je evidentní, že rytí prasata ohromně baví.

Čtěte také

A jaký toho plyne užitek pro nás? To byste koukali! Kromě toho, že se prase zadarmo nažere, také se unaví, jeho strava je pestrá a navíc svým rytím prokypří půdu. Praseti chutnají různé plevelovité rostlinky a vůbec to, co mi považujeme za odpad. Třeba takový pýr, ten má vepřík moc rád, takže při svém hodování zbavuje půdu plevele a přirozeným způsobem ji čistí.

Farmáři navíc zjistili, že prasata, která můžou běhat venku a každý den si pořádně zarýt čumákem v zemi, rychleji přibývají na váze, jsou zdravější, mají dobrou kondici, chutné maso a navíc se s velkou radostí a hojně rozmnožují. Prostě jsou při chuti!

prase, vepř, čuník

Z toho všeho plyne, že pokud našim boubelatým vepříkům umožníme realizovat jejich tři nejzákladnější pudy, tedy spát, rozmnožovat se a rýt, bude i pro nás všechno v pořádku. Stačí jen tak málo, že?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio