Malý krok pro historii, velký krok pro mladé vědce. Do vesmíru zamíří první slovenská družice

Je to sice jen malý krok pro historii vesmíru, ale obrovský skok pro tým mladých slovenských vědců. Ti několik let sestavovali první slovenskou družici a teď ji pošlou na oběžnou dráhu. Krychle o velikosti deset krát deset centimetrů má vyfotit Slovensko a přijímat velmi dlouhé radiové vlny z hlubin vesmíru.

Československá družice Magion z 80. let byla hlavní inspirací pro mladé slovenské vědce. Rozhodli se, že stvoří historicky první samostatnou družici.

„Palubní počítač, vysílačku, solární panely, zdroje, senzory, to všechno jsme navrhli sami. Samotný technický vývoj trval čtyři roky a samozřejmě, že byla náročná i byrokracie kolem. Na Slovensku ještě nikdo družici nevypustil, takže jsme čelili řadě legislativních překážek,“ vysvětluje Jakub Kapuš vybavení kilogram vážící družice ve tvaru malé krychle.

A tato slova potvrzuje i další člen týmu Alexander Kutka: „Ještě nikdo na Slovensku družici nepostavil, takže se nevědělo, jak se obstarává nosná raketa, jak se registruje družice v OSN. Byli jsme ve všem první.“

Čtěte také

Pokud se to podaří, dostane se družice na oběžnou dráhu

Pokud chcete vypustit družici do vesmíru, musíte najít raketu, která vám ji vynese na oběžnou dráhu. Proto i skupina Slováků začala pátrat a nakonec našla nizozemskou firmu, která místo na nosné raketě může zprostředkovat.

Za 100 tisíc eur si tedy koupili letenku do vesmíru na raketě Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Odpočítávání startu nosné rakety budou mladí vědci sledovat přímo ve Spojených státech i v Bratislavě. Pokud se vše podaří, družice se dostane na oběžnou dráhu a vyšle na Zem vzkaz pomocí morseovky.

Čtěte také

Tým slovenských vědců je ale připravený i na selhání malé družice. „ Pokud něco tvoříte poprvé a vstupujete do neznámého prostředí, není úspěch zaručený. Napadla mě paralela s olympiádou, na kterou jsme se kvalifikovali, ale zlatou medaili nemáme jasnou,“ glosuje Alexander Kutka.

Chceme vyfotit Slovensko

Odhad životnosti družice je dva roky. Ve vesmíru by ale mohla létat 5 až 10 let a poté shoří v atmosféře. „Na palubě máme kromě servisních senzorů i kameru. Našim cílem je vyfotit Slovensko vlastní družicí,“ popisují s tím, že na palubě mají také hlavní vědecký experiment spočívající ve sledování velmi dlouhých vln.

Matematika, fyzika s další přírodní vědy jsou sice náročné, ale vedou ke krásným výsledkům. A letět s vlastní družicí do vesmíru může způsobit, že studenti budou více času věnovat náročnějším předmětům.

autor: pev
Spustit audio