Málokdo si dnes umí představit, že se rozhlasové reportáže stříhaly nůžkami, vzpomíná Petr Voldán

22. prosinec 2021

O cestách, ale také o rozhlasové a televizní práci. Hostem Pavla Petra v Setkání u mikrofonu byl moderátor, zahraniční zpravodaj a cestovatel Petr Voldán.

Na novinářské fakultě jsem zvolil rozhlasovou specializaci záměrně, protože tam byli lidé, které jsem obdivoval…
Petr Voldán

Knížka Petra Voldána Na vlnách dostala i nominaci na Cestopis roku v soutěži o Cenu Zikmunda a Hanzelky

Začínal v okresních novinách, působil jako rozhlasový zpravodaj v Rusku a také ve Velké Británii, v Evropském parlamentu doprovázel československého kosmonauta Vladimíra Remka, během novinářské práce procestoval víc jak padesát zemí, pro Českou televizi připravuje pořad Postřehy odjinud, působí i jako moderátor.

Přál si Petr Voldán stát se žurnalistou už jako dítě? Vzpomene si ještě na svůj první rozhovor? Jak se komunikuje s britskou královskou rodinou? Jaké je být zpravodajem v Rusku? Byla práce v Evropském parlamentu těžší než novinařina? Jak vznikají Postřehy odjinud a jaký je kontakt s publikem? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.