„Malá cestovatelka“ se rozhodla projet svět sama v dodávce. První cestu má za sebou, další plánuje

Cestování v přestavěné dodávce po celém světě patří mezi hity dnešní doby. „Malá cestovatelka“, jak si na sociálních sítích říká Klára Hantychová, objela na podzim minulého roku západní Evropu právě tímto způsobem. Strávila 6 týdnů sama na cestách.

„Chtěla jsem vystoupit ze své komfortní zóny,“ říká mladá dobrodružka. Před rokem se rozhodla k cestě na vlastní pěst. Pořídila si dodávku, kterou půl roku přestavovala na obytné auto a na podzim loňského roku se vydala do Rakouska, kde započala svou šestitýdenní cestu.

Mladá introvertní slečna si musela všechno zařídit sama. „Když mi přestaly fungovat brzdy ve Francii, musela jsem se domlouvat s automechaniky, kteří neuměli anglicky. Nakonec jsem mluvila anglicky, oni francouzsky… Naštěstí ale věděli, co tomu je a opravili to,“ vzpomíná Klára.

„Malá cestovatelka“ Klára Hantychová

V dodávce, která byla Kláře po šest týdnů novým domovem, je jen několik málo nutností. Postel je dominantou celého obydlí: „Pak je tam ještě malá kuchyňka. To jsou dvě skříňky, a to je vlastně vše.“

Nejdůležitější bylo zajistit izolaci, kterou také dělala nejdéle. Když totiž přestane vnitřek auta vyhřívat motor, tak velmi rychle vychladne. Klára se svěřila, že pár nocí musela spát i s čepicí na hlavě.

Nezávislé topení si chce cestovatelka nainstalovat až na další cestu. „Jednu noc jsem opravdu promrzla. Tak jsem si hned druhý den koupila přímotop, protože jsem se bála, že bude mrznout ještě několik dní nebo týdnů.“

Zákon schválnosti ale zafungoval, a tak si Klára vezla po Evropě přímotop jen jako suvenýr.

Na jihu naopak potřebovala větrák, který si sice pořídila, ale cestou přestal fungovat, „Tak jsem otevřela přes noc okénko. Důležité je umět improvizovat,“ směje se Klára.

Takové cesty skýtají i mnohé nástrahy a překvapení, která člověk nedokáže odhadnout. „Když jsem vjela do Švýcarska, tak jsem věděla, že to tam není moc dobré, co se týče navigace a dat. Ale nepřipravila jsem se tak důsledně, a tak jsem byla do hodiny bez dat, neměla jsem navigaci a nevěděla jsem, co budu dělat a kde spát,“ přiznává.

Nakonec z této země odjela velmi rychle, nebyla připravená na takové cestování. Už teď ale plánuje se do Švýcarska vrátit.

Klára byla na cestách 50 dnů úplně sama: „Bylo to báječné. V běžném životě nemá člověk sám na sebe čas, nepřemýšlí sám nad sebou a nad životem. Navíc jsem se musela osamostatnit… Cesta mi hodně dala.“

Už nyní plánuje „Malá cestovatelka“ další cestu – opět po Evropě, tentokrát ale po jižní nebo východní.

„Malá cestovatelka“ Klára Hantychová
autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.