Mák není jen pochutina, jde o nejbohatší rostlinný zdroj vápníku

20. březen 2023

Máku setému se prý správněji říká „spánkodárný“. Kromě této vlastnosti jde také o největší přírodní rostlinný zdroj vápníku.

Obsahuje i pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, vitamin E, hořčík a železo. Prostě je obrovským zdrojem energie. Makovice obsahují alkaloidy, které se už po tisíciletí užívají pro utišení krutých bolestí.

Všechny Slovany vedle původu jazyka spojuje to, že všichni bez výjimky jedí mák. Taky máme my Slované největší spotřebu máku na světě, a to je jenom dobře.

Tradiční české koláčky - makové a povidlové

Je dobrou podporou tvorby kostní dřeně, při lámavosti nehtů, migréně i chronické únavě a stresu. Pokud si mák dopřejte párkrát týdně v jogurtu, tvarohu nebo třeba v jahelné kaši, nemusíte se bát o svůj štíhlý pas.

Jestli máte problém s konzumací kravského mléka, zkuste to makové – na vápník je bohatší než jakékoliv jiné, navíc bez laktózy a snadno stravitelné. Jak na to?

Mletý mák zalijte horkou vodou. Na 100 g máku asi 800 ml vody. Nechte při pokojové teplotě louhovat přes noc. Pak směs důkladně rozmixujte a přeceďte přes plátno. Nejlepší je vypít mléko co nejdříve, případně přidat trochu medu a skořice.

Spustit audio

Související