Majolika, fajáns a keramika Antonína Moštěka

Obec Vlčnov na jihovýchodní Moravě neproslavila pouze obřadní Jízda králů, zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, ale i muž, který se stal jedním z prvních tuzemských laureátů státního titulu „Nositel tradice lidového řemesla“.

Antonín Moštěk se celoživotně věnuje práci s hlínou, přesněji řečeno keramice, hrnčině, majolice a fajáns a ocenění pro nejlepšího lidového umělce dostal od ministerstva kultury už v roce 2001.

Roky zakončené jedničkou jsou v jeho životě vůbec důležité: V roce 1941 se totiž narodil a letos, v roce 2021, je mu rovných 80. Práce keramika Antonína Moštěka jsou rozesety po celém světě a okrášlily např. i české expozice na dvou světových výstavách EXPO - v Montrealu a Hannoveru.

Od koho se toho Antonín Moštěk naučil nejvíc, proč studoval život a tradice habánů neboli novokřtěnců, co pro něj znamená pojem habánská fajáns, proč má rád bílou hlínu a jak přivedl ke svému uměleckému řemeslu i své dva syny? Pro odpovědi se přímo do jeho dílny ve Vlčnově vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio