Majitelům psů, kteří nebudou k 1. lednu 2020 očipováni, hrozí vysoká pokuta

30. září 2019 09:43

Zákonem daná povinnost začne platit k 1. lednu a těm, kteří zákon poruší, hrozí až dvacetitisícová pokuta. V Česku jsou stále statisíce psů bez čipů, lidé nechávají návštěvu veterináře na poslední chvíli. Jenže se může stát, že je veterináři nakonec odmítnou. Proč?  

Samotné čipování je otázkou pár sekund, fenka bernského salašnického psa Bára ani nemrkla. Bylo to jednodušší, než si majitelka Hana Navrkalová myslela.
„Bylo to bezbolestné a v pohodě. Takže hlavně, že to má už za sebou."

Čtěte také

Čipování stále ještě čeká statisíce psů po celém Česku. Těm, kteří k 1. lednu psa očipovaného mít nebudou, hrozí až dvacetitisícová pokuta.

Nechávat čipování na poslední chvíli se nemusí vyplatit, upozorňuje ředitel Krajské veterinární správy Aleš Hantsch.
„Lékaři mají určité ordinační hodiny, udělají výjimku, ale je to šílené množství psů, které je nutné očipovat, dejme tomu už dnes každý den."

Čipování stojí kolem 500 korun, ceny se v jednotlivých veterinárních ordinacích v Královéhradeckém kraji liší o pár desetikorun.

02866141.jpeg

Má za úkol zjednodušit identifikaci psa, pokud se třeba zaběhne, ale také znesnadnit fungování nelegálních množíren, říká Aleš Hantsch.
„Čipováním je výrazně zkomplikováno to množení zvířat, protože se jedná o vazbu čip a vakcína proti vzteklině. V momentě, že bude pes jen vakcinován a nebude čipován, tak se vakcinace neuznává."

Je tu ještě jeden problém

Někteří veterináři budou nejspíš muset v brzké době žadatele o čipování odmítat. Proč, vysvětluje Václav Jindra z Trutnovska.
„Čipy momentálně nejsou. Disributoři jsou prostě momentálně bez čipů. Jestli budou za týden nebo za měsíc, to nikdo neví."

Čtěte také

Čipy se totiž dovážejí převážně ze zahraničí a tamní výrobci nejsou podle veterinářů dost možná připraveni na statisíce objednávek.

Pokud se majiteli psa stane, že sice bude chtít před koncem roku zvíře očipovat, ale čipy nebudou, od možné pokuty ho to neochrání, upozorňuje hradecká veterinářka Ivana Hantschová.
„Ano, je to problém majitele zvířete. Protože na to upozorňujeme a je myslím i dostatečná reklama v médiích. Od 1. ledna 2020 je tento zákon v platnosti, takže každý chovatel měl dostatek času."

Čas na očipování je do konce roku a veterináři - pokud mají čipy k dispozici - zatím zvyšující se zájem pejskařů zvládají.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související