Majitelé psů mají posledních pár týdnů na očipování svých zvířat. Povinnost platí od 1. ledna 2020

28. listopad 2019 09:13

Od 1. ledna platí povinnost majitelů psů mít bez ohledu na stáří nebo rasu svá zvířata očipovaná. Pokud pes čip mít nebude, může majitel dostat až dvacetitisícovou pokutu. Veterináři v Královéhradeckém kraji zatím dramatický nárůst žádostí neevidují. A to přesto, že čip zatím podle jejich odhadů nemá téměř každý druhý pes.

Zvířatům se do veterinární ordinace příliš nechce, ale jejich majitelé by měli mít rozum, říkají veterináři. Samotné čipování totiž psovi nijak neublíží. Ani ne dva milimetry velký čip se totiž vpraví pod kůži a zvíře nijak neomezuje. Majitele přijde i se související registrací na přibližně 500 korun.

Čtěte také

Pokuta za porušení povinnosti je ovšem 20 tisíc korun. A navíc majitelům vzniká i další problém, říká ředitel Krajské veterinární správy Hradec Králové Aleš Hantsch.
„Je to provázáno s očkováním proti vzteklině v tom smyslu, že od 1. ledna 2020 kdo nebude mít u svého psa implantován čip, nebude platná ani ona vakcinace."

A za neplatnou nebo chybějící vakcinaci proti vzteklině jsou další sankce a postihy.

Veterináři zatím nápor klientů zvládají. Například na klinice v Hradci Králové očipují někdy pět, jindy deset psů denně. Ale někdy také žádného.

Podle veterináře Miloslava Kanty se situace ale v dalších dnech pravděpodobně změní.
„V posledních dnech opravdu chodí více klientů na čipování. Ale onen největší nápor očekáváme ke konci roku. Myslím si, že úplně nejvíc zájemců přijde až po novém roku, kdy to bude už skutečně natvrdo povinné."

02866141.jpeg

Na to, že si lidé vzpomenou na poslední chvíli, se připravují i veterináři na menších obcích. Václav Jindra z Trutnovska s tím počítá.
„Myslím si, že ten nápor přijde mezi 24. prosincem a novým rokem."

Situace je třeba ve srovnání s říjnem jednodušší v tom, že je na trhu dostatek čipů od různých výrobců a nestane se, že by veterinář majitele psa odmítl, protože by mu neměl co dát.

Samotným čipováním povinnosti nekončí

Majitel psa je zodpovědný za to, že se údaje objeví i v některém z registrů. S tím obvykle veterinář pomůže, ale pokud ne, není to omluva.

Čtěte také

Stejně jako není omluva ani to, když na čipování nepřijdete, protože pejskovi nebude ke konci roku dobře, upozorňuje Aleš Hantsch.
„Veterinární lékař musí vyhodnotit zdravotní stav psa při aplikaci čipu, ale vzhledem k tomu, že se o tom ví již dva roky, tak to lze částečně považovat za výmluvu chovatele."

Krajská veterinární správa bude od nového roku čipy kontrolovat, zpočátku především na základě podnětů. A postihovat bude majitele zejména v situacích, kdy se například pes zatoulá a nebude možné jej jednoduše a okamžitě identifikovat.

Čipování má ale také znesnadnit fungování takzvaných množíren nebo omezit přístup ke zvířatům lidem, kteří se v minulosti už třeba dopustili týrání.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související